Wednesday, 27 January 2010

Burger Stall Business - Good Money!

Last night we had a small chat with our favourite burger stall operator. I managed to dig a little insight on his business and damn this burger business really makes money!

According to him,

1. This is only his part-time job (attached with MPSP during the day), so he operates only at night (6 nights), average 9 PM – 1 AM. (4 hours).

2. Average he sells 100 burgers per night! (4 hours = 100 burgers).

3. Let’s say he sells RM2.50 per burger, average one night he’ll bring back RM250.00 (RM2.50 X 100 burgers)

4. Now let’s see how much he makes.

No Item Price Per Unit 100 Burgers Total
1 Burger ( 1 packet=10 patties)
3.50 10 packets 35.00
2 Bun ( 1 packet = 10 sets)
2.50 10 packets 25.00
3 Cucumber, Tomato, Lettuce, onion
10.00 1
10.00
4 Egg (36)
8.00 1
8.00
5 Chili Sauce, Mayo, Other sauce
20.00 1
20.00
6 Wrapping Paper+Serviettes+Plastic Bags
10.00 1
10.00












TOTAL 108.00



The cost for 100 burgers is only RM 108.00.

So his profit for the 4 hours work is RM 142.00 (total sales per day RM250 – cost RM108)


He operates 26 days (night) per month (closes every Sunday).

Roughly, by working only 4 hours every 26 days, he makes RM3692.00!! (RM142 X 26 days)

RM3692.00!!! Clean!!

Damn! I think should also open a burger stall..D’Burger maybe..haha
Not bad huh?

Tuesday, 26 January 2010

Cukur Jambul



Honestly, I have mixed feelings with this Cukur Jambul thingy. From what I understand (bagi aku yang cetek ilmu ni), this thing is SUNAT (buat dapat pahala, tak buat no problem) but then WAJIB (kalau nak buatlah) to do within the first 7 days after birth. Now Umayr is entering his 5th month, so clearly he has way passed the 7 days ‘wajib’.

Bidaah?
Yes. Crystal clear. Cukur Jambul is Bidaah. But Cukur Rambut is not. According to Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz,

Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh dengan sihat.


Why are we still on with it?
Firstly, the Majlis was not organized by us and we have no idea of what will happen during the majlis. I trust the family and I believe, in hukum and hakam, they know trillions better than me. They might do some alteration in the aturcara.

Secondly, I see this event as a reason to get both our family together. The last time our family got together was during our wedding ceremony. As you all know, Izza and I belong to a very large family (my dad je dah 13 siblings, tak termasuk spouse, anak and cucu. Belah Izza lagi..?) That is also the reason why we’re doing it in a dewan. The house would not able to accommodate “askar-askar” ni.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Full excerpt from Utusan

Cukur jambul amalan bidaah orang Melayu
Oleh ZUNAIDAH ZAINON


ABU HASSAN DIN AL-HAFIZ.
________________________________________

AMALAN cukur jambul kebiasaannya diadakan sempena menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga. Berpandukan kepada syariat Islam, istilah cukur jambul sebenarnya tidak wujud dan selari dengan sunah Nabi Muhammad s.a.w.. Malah amalan ini juga dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang beragama Hindu.
Dalam Islam, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama.” (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)

Berdasarkan kepada hadis ini, ulama menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. menggalakkan umat Islam yang dikurniakan cahaya mata supaya melakukan akikah pada hari ketujuh. Kemudiannya, daging akikah tersebut diagih-agihkan kepada golongan fakir miskin.
Mengikut sunah, apa yang dilakukan oleh Baginda kepada cucunya, Hasan dan Husin, apabila jatuh hari ketujuh diadakan akikah adalah memberikan nama dan mencukur rambut mereka berdua. Rambut tersebut ditimbang dan disamakan dengan nilai perak dan kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin. Bagaimanapun, ulama hari ini menyatakan, emas boleh digunakan bagi menggantikan perak. Bahkan, mengikut Islam juga, pada hari ketujuh akan dilakukan tahnik, jelas Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz.

Menurut beliau, amalan tahnik adalah memasukkan sesuatu yang manis seperti manisan madu lebah atau buah tamar yang dihancurkan dan memalitkannya ke lelangit bayi. Sebaliknya, cecair manis hanya disapukan ke bibir bayi dan bukannya ke dalam mulut sebagaimana yang disunahkan oleh Rasulullah s.a.w..
Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh dengan sihat.

Sebahagian masyarakat Islam hari ini tidak mencukur rambut anak-anak hingga botak sebaliknya mengadakan upacara cukur jambul sebagai adat dan tradisi yang telah dilakukan sejak turun temurun. Tambah mengelirukan, rambut yang digunting itu dimasukkan ke dalam buah kelapa.

Memandangkan terdapat beberapa perkara yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam, maka ulama berpendapat, mengamalkan adat cukur jambul adalah bidaah dan khurafat. Paling menyedihkan apabila terdapat segelintir umat Islam yang cuba menghidupkan kembali kepercayaan seperti ini.

“Mengikut sesetengah pendapat, amalan cukur jambul adalah tradisi dan kepercayaan yang dilakukan oleh masyarakat India seperti menggunakan buah kelapa. “Soalnya, kenapa menggunakan buah kelapa? Apakah relevan amalan sebegini dengan masyarakat Islam?” kata beliau.

Selain amalan-amalan di atas yang bertentangan dengan syariat agama, kesilapan yang turut dilakukan ibu bapa hari ini ialah akikah atau cukur rambut dilakukan setelah bayi berusia beberapa bulan. Majlis tersebut turut disertai dengan adat berendoi di mana buaian dihias dengan bunga-bungaan dan perhiasan lain.

Menurut Abu Hassan, upacara cukur rambut tidak perlu disertakan dengan marhaban atau berzanji. Ia memadai dengan bercukur rambut sahaja. Melainkan jika ia diadakan pada hari akikah, bolehlah diadakan jamuan.

“Tetapi kadang-kadang disebabkan rasa gembira dengan kehadiran orang baru dalam keluarga, kita mengadakan majlis secara besar-besaran hingga menampakkan unsur-unsur kemewahan. Perbuatan ini tidak menjadi kesalahan asalkan niat dan tujuan diadakan adalah ikhlas kerana Allah s.w.t.. Cuma dibimbangi sekiranya ia bertukar menjadi riak, maka ia adalah menjadi satu kesalahan,” ulas beliau mengenai kecenderungan masyarakat hari ini yang gemar mengadakan majlis cukur jambul secara besar-besaran.
Masyarakat Islam harus faham bahawa sesuatu amalan yang dilakukan sama ada yang sudah menjadi tradisi dan kebiasaan tanpa bersumberkan nas atau dalil yang sah perlu ditolak. Apatah lagi apabila ia dikaitkan dengan kepercayaan dan tradisi agama lain.
Kebanyakan amalan yang dijadikan adat bagi orang Melayu dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang sekian lama diamalkan di negara ini. Berpandukan kepada sejarah, sebelum kedatangan Islam ke Tanah Melayu, penduduk asal negara ini ketika itu menganut agama Hindu.

Antara adat yang tidak boleh dipisahkan oleh masyarakat Melayu ialah persandingan dan menepung tawar pengantin ketika majlis perkahwinan. Walaupun Islam tidak melarang tetapi dari segi perlaksanaannya ia tetap bertentangan dengan syariat agama. Contohnya, menghiaskan pengantin dan ditambah dengan pelamin yang berhias bunga-bungaan dan sebagainya. Kemudian, pengantin diletakkan di atas pelamin dan diadakan upacara merenjis dan menepung tawar. Malah pengantin perempuan pada hari ini juga cenderung melukis pelbagai bentuk dan corak pada tangan mereka sedangkan ia jelas bertentangan dengan hukum Islam yang melarang sebarang lukisan dilakukan pada anggota badan.
“Sebenarnya terlalu banyak adat dan tradisi yang bertentangan dengan syariat tetapi masih tetap diamalkan oleh masyarakat Melayu. Sepatutnya semua perkara bidaah ini harus dihentikan demi menjamin kesejahteraan ummah. “Justeru, demi kebaikan bayi yang dilahirkan supaya menjadi manusia yang berguna kelak, tidak seharusnya mereka didedahkan dengan perkara khurafat dan bidaah
sejak masih kecil,” tegas beliau.

Adat cukur jambul
Adat ini dilakukan pada hari ketujuh selepas bayi dilahirkan. Untuk menjalankan upacara tersebut beberapa kelengkapan disediakan iaitu sebuah dulang berisi tiga mangkuk atau piring yang berisi air tepung tawar, beras kunyit dan bertih.
Sebiji kelapa muda dipotong bahagian kepalanya dengan potongan berkelok-kelok siku seluang untuk dijadikan penutup. Airnya dibuang dan diganti dengan sedikit air sejuk. Kemudian kelapa yang dihias dengan lilitan rantai emas atau perak disekelilingnya diletakkan di dalam sebiji batil. Kesemua rambut bayi yang dicukur akan dimasukkan ke dalam kelapa. Akhirnya kelapa tersebut di tanam di sekitar halaman rumah bersama sepohon anak kelapa atau seumpamanya sebagai memperingati masa anak itu dilahirkan.
Lazimnya, semasa adat ini dijalankan akikah turut diadakan. Dari segi syarak, akikah membawa pengertian menyembelih ternakan pada hari ke tujuh selepas anak dilahirkan. Akikah sunat dilakukan pada hari ketujuh kelahiran iaitu boleh dijalankan serentak dengan adat mencukur rambut dan adat memberi nama. Namun ia juga boleh dilakukan pada hari yang lain.

Adat berendoi
Semasa adat berendoi, bayi akan diletakkan di dalam buaian dengan menggunakan kain songket atau batik dan dihias indah dengan bunga-bungaan. Selendang akan diikat di kiri kanan buaian dan ditarik perlahan-lahan semasa upacara berlangsung. Ketika itu juga nazam atau marhaban dialunkan oleh sekumpulan lelaki atau wanita. Pada hari ini, masyarakat Melayu menjalankan adat ini serentak dengan adat memberi nama dan adat cukur rambut.

Reference:

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=0911&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_02.htm

http://ms.wikipedia.org/wiki/Cukur_jambul

http://intim.wordpress.com/2007/06/19/cukur-jambul-amalan-bidaah-orang-melayu/

http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/6ca2e9876e9340bd482574500043433a?OpenDocument

http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/5bf3fb7251836f9a482567f20004d104/c143d046dddb757f482573930062bcd6?OpenDocument


Merujuk kepada persoalan cukur jambul (aqiqah ) dan kenduri arwah, adakalanya ia dibolehkan dan ada kalanya dilarang. Bercukur jambul dalam tempoh 7 hari bagi bayi yang baru lahir adalah disunatkan dan ia telah dilakukan oleh baginda Rasulullah S.A.W. terhadap cucunya, begitu juga dalam kenduri arwah dengan maksud berdoa dan berzikir untuk kesejahteraan dan keampunan dari Allah khususnya terhadap arwah tersebut. Jika amalan tersebut disalahgunakan sehingga bercampur dengan budaya dan adat resam yang kadang kala bercanggah dengan syariat maka ia adalah dilarang.

Friday, 22 January 2010

Musim anak derhaka

Ibu 'terbang' dari Sarawak terkilan dihalau anak


TUMI di Seri Kembangan, Serdang semalam.


SERDANG - Hajat seorang ibu tua, Tumi Wongsorujo mahu melawat anaknya bagi melepaskan rasa rindu setelah berpisah selama tiga tahun bukan sahaja tidak tercapai, malah hatinya hancur apabila dihalau anaknya itu.

Tumi, 52, yang datang dari Kuching, Sarawak dikatakan sanggup meminjam wang daripada sanak saudara untuk membeli tiket kapal terbang ke Kuala Lumpur pada Selasa lalu dan mencari anaknya itu walaupun tanpa alamat lengkap.

Usaha nekad Tumi mencari anaknya itu yang dikatakan tinggal di Serdang akhirnya membuahkan hasil apabila dapat menemui rumah anaknya malam kelmarin selepas dibantu oleh orang awam dan polis.

Namun apabila sampai di rumah anaknya, dia bagai terkedu apabila anak sendiri tidak mengaku dirinya ibu dan lebih pedih Tumi diherdik dan dihalau oleh anak perempuannya yang tinggal bersama suami barunya.

--------------------------------------------------------------------------------------------

OTHER NEWS & VIEWS
Compiled by ZANI SALLEH, LEE YUK PENG AND A. RAMAN

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/1/22/nation/5519283&sec=nation

The daily also reported about a medical student in his 20s who allegedly beat his father up when the older man refused to give him RM1mil.

The father, in his 50s, is a government-linked company director and had recently undergone a heart bypass at the National Heart Institute while his wife is a department director of a government agency.

The father was watching television at his home in Ampang when his son who is on study break, had come home and hit him with an iron rod at about 11.30pm on Sunday.

In his police report, the father claimed his right finger was also slashed with a knife. He also suffered leg injuries.

The police arrested the student but he was later released on police bail.


anak Celaka

---------------------------------------------------------------------------------------------

Apa nak jadi ni? Jenayah di Malaysia ni bermusim. Musim rogol, musim pecah rumah, rompakan bersenjata, musim dera anak, dera maid, musim accident..sekarang ni musim anak derhaka pulak..

lepas ni Tauke jual batu kaya lah…ramai anak-anak ‘Si Tanggang’ jadi batu…

Wednesday, 20 January 2010

Umayr’s Ride



HALFORD Cosmo DX Travel System

Sungguh berguna bila:

  1. Tangan dah lenguh dukung
  2. Bawa Umayr jalan-jalan di taman permainan
  3. Makan di restoran
  4. Sekeluarga makan di dining room
  5. Travel to and fro babysitter’s house (car seat)
  6. Kadang-kadang untuk bagi Umayr tidur nyenyak

Gurney Plaza's New Surau

I’ve been wanting to post this for quite some time but asyik terlupa je. Anyway, to be fair (after bashing them a mini bit), Gurney Plaza now (maybe quite some time already) has a new Surau. Although it is still located in the parking area, this new Surau is waaaay better than the previous one. The pictures here was taken during my last trip,14th November 2009.





The new Surau is now located at the new wing, forgot which floor,but right above Parkson Grand.

Thank you CapitaLand.

Tuesday, 19 January 2010

Barbeque @ Our House

Last weekend we hosted a ‘Pot Luck Barbeque’ bersama penduduk-penduduk rumah De@lov@ ni. Initially the plan was untuk jiran-jiran terdekat ni je (about 4-5 family), but the word spread like wild fire and nearly 90% penduduk came -that’s about 100 people! As host, kita paling takut kalau makanan dan minuman tak cukup tapi Alhamdulillah, tak sangka peduduk-penduduk di sini sungguh generous! As I remember, below are some of the feasts we managed to gather.


The Thrill Grill
1. Ayam 10 ekor (potong 12, marinated )– BBQ
2. Udang Besar 5 kg (gossips – 1 kg = RM60!) – BBQ
3. Sausages (more than 2 packs) – BBQ
4. Jagung (with margarine, salt and pepper..?) – BBQ
5. Satay Ayam 400 sticks (grilled by expert)

The Buffet Galore
1. Kambing Golek seekor (Serious dude!!! Gossips – RM500+!!- catering)
2. Mee Hoon goreng – 1 big stainless Steele container
3. Keow Teow goreng – 2 mangkuk
4. Mee goreng – 2 mangkuk
5. Nasi Putih
6. Nuggets
7. Ice Cream – 2 packs
8. Kuih (lama tak tau nama) – 3 talam besar
9. Rojak buah 2 mangkuk
10. cup cakes
11. bubur asyura
12. keropok
13. cake – 2 kg

Other contributions:
1. Meja dan kerusi plastic (sewa dari Surau)
2. Tikar plastic anyam ( managed to cover the whole porch- sampai ke driveway)
3. Water heater (untuk orang-orang tua minum kopi)
4. Lampu kalimantang (so happen ada brader wireman tengah buat wiring)
5. Bekas air 2 ( satu sewa from surau)
6. A modified as griller (pinjam from kilang’s kelab sukan)
7. sate expert and his sate equipments
8. Aluminium Foil, charcoal
9. sharp knifes (for kambing), saddles and serving plates

Not bad huh? If you’re planning of hosting a get together something like this, there are few things that you need to consider and aware, which most of them I learned from the BBQ party.

1. Kids, kids, kids. With or without parents, don’t expect them to come and be seated quietly at a corner..Seriously dude!..Lock the rooms! Lock the rooms!! Imagine, not only they entered the master bedroom, melompat-lompat atas katil lagi!!Computer aku jangan cerita laaa..asyik nak main game je...lantas aku lock TV room tu..

2. Although you have sms and stressed out that it’s a ‘pot luck’ party hundreds of time, do expect ‘the special ones’ will come melenggang. Yes, memang makanan berlebih that night but have some common sense la. Bayangkan ada orang lain bersusah-susah masak dari pagi, even ada yang spent nearly thousand for the party and yet you can come and say “maaflah kami datang tak bawak apaa pun..”..how could you?? At first I have no problem with that, but bila dah lama tu, fikir balik orang-orang lain yang dah bersusah payah tu..kesian jugak..tak adil lah..so when you’re invited to a ‘pot luck’ party, don’t just think of the host, but also the others..a simple keropok or snacks pun dah cukup..


3. RSVP.. When you’re invited to a party and asked to RSVP, just do it la..apa yang susah sangat? “Yes, kami bertiga akan datang.” Or “No, minta maaf kami ada hal masa tu”..or “Maybe, mungkin ada hal but I’ll get back to you..”.Once in a while, try putting yourself into other people’s shoe. Host ni macam-macam nak kena fikir..makanan cukup tak, kerusi meja nak order, berapa banyak..semua tu costly..yes normally kita kena estimate lebih..tapi kalau dah lebih melampau-melampau kan ke rugi??


4. The rest are more of technical issues. Lampu di barbeque pit, tikar memang useful kalau buat konsep ‘santai’ macam haritu..ada kerusi meja pun, diaorang nak duduk makan atas tikar jugak..cups and pinggan kena lebih..setiap kali minum, mesti pakai cup baru..sampah kena selalu monitor..dah penuh, ganti lain..nak mudah letak banyak tong sampah..



Rumusannya, we had fun..objective met. Awal-awal nak rapatkan jiran terdekat, but in the end kami kenal jiran-jiran yang jauh jugak. Good thing jugak buat BBQ because at least ada ‘kerja’ nak buat instead of datang bawak makanan, makan and sembang..ada lah additional activity..

Harap-harap lepas ni relationship antara jiran akan lebih daripada ‘hi’ ’bye’ je..

Di antara 20 Amalan Murah Rezeki:

Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:
"Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya." (Riwayat Bukhari)

Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:
"Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya." (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas .a.)


Semoga diperkenankan niat baik ini…

Sunday, 17 January 2010

Umayr is 4!! Months la..

video

Umayr is 4 months old! Check out his 'Scottish accent'!


Thursday, 14 January 2010

Anak Celaka

Thursday January 14, 2010

Heartless act of a son and daughter-in-law

OTHER NEWS & VIEWS
Compiled by YENG AI CHUN, NG SI HOON AND A. RAMAN


A 57-year-old man, who had just undergone heart surgery, thought he could recuperate at home but was in for a shock when his son told him not to return home.

Harian Metro reported that Abdul Rahman Talib was abandoned by the roadside in Kangar with just a bag of clothes by his 30-year-old son after his daughter-in-law refused to let him back into the house.

“I asked my son to drive me to town although I did not know where I could go. Instead, he left me in front of a school.

“I cried as I stepped out from his car. I did not expect him to treat me like this after I’ve brought him up lovingly all these years,” he said, adding that he felt lost wandering around before finally settling down for the night at a bus stop.

Abdul Rahman said the following day, his son had come to look for him but the old man’s joy was short-lived when he realised that the son was only dropping off his bicycle.

He said he met an acquaintance near the school two days later and was invited to spend the night at his house.

It is understood that the Social Welfare Department had since sent Abdul Rahman to the Batu Bertangkap Welfare Home in Beseri.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/1/14/nation/5464727&sec=nation

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Celaka punya anak... patut direjam dengan batu...

Semoga kita dapat ambil iktibar daripada ujian-ujian seperti ini..

Wednesday, 13 January 2010

Techno-Lazy

1. Masuk 2010 ni aku agak liat sikit nak post entry..mungkin sebab distracted by perkara-perkara boring yang aku kena buat jesteru ‘writer’s block’ pun terjadi.

2. Aku target nak habiskan Masters by 2010. Viva at the end of the year. So awal-awal haritu aku banyak habiskan masa mengarang thesis. Serabut jugaklah..Aku dah plot out schedule dan possibilities untuk habiskan within this year tu ada..agreed by both supervisors pun..ni aku dah start blogging ni maksudnya aku dah put thesis aku on hold lah ni..aiyoo..Come on semangaaaaaaat!

3. Hari tu kami beli Sound of Music dan kami sekeluarga menonton bersama-sama (of course halfway through Umayr merengek nak susu dan tidur). Peliknya tak tau kenapa aku macam tak pernah tengok part lepas maria jadi von trapp, the Nazi part and onwards..Anyway sejak daripada hari tu, terngiang-ngiang “ The hills are aliiiiiiiiive..with the sound of musiiiic..”, menyayi tune ‘My favourite Things’ and ‘Edelweiss’. Memang bestlah…Dan aku baru tau yang cerita ni based on a true story..told by the real Maria Von Trapp! Pergilah google kalau kau pun baru tahu..


4. Movies and drama– kitaorang baru khatam Takuya Kimura’s HERO, Grey’s Anatomy season 5 (download episode 1&2 season 6..mengecewakan.. – aku pun tak tau kenapa tersangkut pulak dengan GA ni..) Crows Zero 1 and 2 (DVD crows zero 1 mengecewakan because subtitle macam haram jadah..tapi 2 memang cool!!), Couples Retreat (zzzz), Valkyrie (zz). Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds tak tengok lagi sebab Izza tak suka cerita perang..nantilah..


5. Umayr, Umayr, Umayr..he’s getting cuter by the minutes!..Seriously, aku sungguh –sungguh –sungguh…ahh i have run out of words to express betapa bestnya ada anak ni! Lagi-lagi pulak sekarang dia dah mula pandai nak gelak bila di agah, lepas tu sembang beriya-iya dalam bahasa German dia, kadang-kadang gelak high pitch macam dalam iklan pampers tu...…aaaaaah~ lambat pulak pukul 5 ni..Tapi aku notice sejak dua menjak ni golongan bapa muda sekarang ni bukan macam golongan bapa dulu la..kalau bapak-bapak dulu mana ada nak dukung-dukung anak kat shopping complex..semua hal ehwal anak dilepaskan ke sang isteri..sekarang ni..nampak macam sang bapa yang over..semoga aku tak manjakan Umayr sampai cikgu nak rotan pun tak boleh sudaaaah…

6. Call me kolot or whatever..aku tak kisah..nak cakap aku tak banyak pengetahun pasal religion pun no hal sebab memang betul pun..nak kata aku closed minded pun, go ahead! Memandangkan iman aku sungguh fragile, in the Allah issue, aku berharap sangat hanya agama Islam yang boleh menggunakan nama tu. Biarlah ustaz yang baru balik dari Mesir or Ustaz ex-ketua ABIM pun kata boleh tapi benda macam ni, in the long run pasti akan berlaku confusion..sekarang pun ada yang confused..ni nak tambah lagi benda macam ni..Nanti esok kita kena ajar anak kita,“Nak..Tuhan kita Allah yang ni tau.. bukan Allah yang tu…”

7. Dalam isu bakar gereja pulak, BODOH BODOH BODOH! Siapa yang bakar tu memang layak kena giling dengan steam-roll..Seriously stupid!!!! Actually this act is beyond stupidity! Tak tau nak classify level mana kebodohan si bodoh ni!! bengap..


8. On a lighter issue, do you know about KTMB’s double-track project? According to the guy at KTMB’s booth in SP, the Ipoh-Padang Besar track will be completed by 2013..kalau sekarang SP-KL 8 hours, masa tu high speed train, SP-KL 3 hours je laa!!! Tak payah drive..naik train je bila balik kampung!!Yahoo!!


9. This Saturday I’m hosting a ‘Pot-Luck’ Barbeque party for ma ‘homies’ (jiran tetangga je). At first the idea was to invite only 4 -5 families within my house punya radius, but up to last night, rasa-rasanya macam the whole kejiranan (yang ada berpuluh-puluh family) akan datang!? Dia terjadi bila kes “ay! kalau aku jemput dia ni ok tak?” or “mamat ni kau dah ajak belum? Mamat belakang tu ajak dah?” I don’t have the heart to say “ eh tak boleh!! Aku buat kecik-kecik je..”..Actually aku pun tak kisah..The more the merrier! Cost tu boleh cari, yang aku risau, SPACE..tak taulah, I’m crossing my fingers.. harap-harap semua berjalan lancar..mana nak cari ayam dekat 10 ekor ni.? Hmmm..

Saturday, 9 January 2010

Hi 2010!

Let me kick-off 2010 with some thankfulness.

I’m thankful for:

1. being alive and in a good state of health

2. having a gorgeous girlfriend who always accompanies and supports me through my never ending adventures (at times I call her wife too)

3. being blessed with such cute and healthy son which I shower him with TLC everyday


4. having a job; being paid for doing things that I’m passionate about


5. able to maintain a vehicle with 4 tyres , trusted and able to withstand the uncertainties of the Malaysian road.


6. able to live comfortably under a roof, with ample space for the three of us to run about


7. the unconditional love from my familia


8. friends who still remembers me


9. the existence of gadgetries (although most of them tends to weaken the human muscle)- Special credits to the creation of Cell/mobile/hand phones-which nowadays have become a ‘can’t-live-without-em’ product.


10. all the terrible things that had happened to me. I took all that as a lesson in life, a payback of what I have done in the past (intention or unintentionally). I’ll try my best to learn and not to repeat all the silly mistakes.