Wednesday, 27 January 2010

Burger Stall Business - Good Money!

Last night we had a small chat with our favourite burger stall operator. I managed to dig a little insight on his business and damn this burger business really makes money!

According to him,

1. This is only his part-time job (attached with MPSP during the day), so he operates only at night (6 nights), average 9 PM – 1 AM. (4 hours).

2. Average he sells 100 burgers per night! (4 hours = 100 burgers).

3. Let’s say he sells RM2.50 per burger, average one night he’ll bring back RM250.00 (RM2.50 X 100 burgers)

4. Now let’s see how much he makes.

No Item Price Per Unit 100 Burgers Total
1 Burger ( 1 packet=10 patties)
3.50 10 packets 35.00
2 Bun ( 1 packet = 10 sets)
2.50 10 packets 25.00
3 Cucumber, Tomato, Lettuce, onion
10.00 1
10.00
4 Egg (36)
8.00 1
8.00
5 Chili Sauce, Mayo, Other sauce
20.00 1
20.00
6 Wrapping Paper+Serviettes+Plastic Bags
10.00 1
10.00












TOTAL 108.00



The cost for 100 burgers is only RM 108.00.

So his profit for the 4 hours work is RM 142.00 (total sales per day RM250 – cost RM108)


He operates 26 days (night) per month (closes every Sunday).

Roughly, by working only 4 hours every 26 days, he makes RM3692.00!! (RM142 X 26 days)

RM3692.00!!! Clean!!

Damn! I think should also open a burger stall..D’Burger maybe..haha
Not bad huh?

15 comments:

hafsha said...

ok..i will run to SP beli ur beger..goreng beger sambil dukung umayr eh..hehe..buat oblong berger..seddapp!btw,muke umayr sgt mcm izza now..:)

sharel said...

hahah baik!

tulah..i have to accept and agree on that..cute macam the mother..hehe

gmah said...

haa..muzamil ada jage stall oblong burger. dia dh xnk sambung belajar nk buat itu je tp the parents suh sambung jugk.so friday dia free dia gi jaga,mmg banyak untung katenye.n they hav mutton also.kadang2 out of stock mutton sedap sgt agknye..aku pn xpnah rase lg heheh..

sharel said...

apa la punya GF..pi lah rasa...tapi beritau dia janganlah sampai berhenti belajor..yes the money is good..but in the future kita tak tau lagi..

nanti balik kena try ni..hehe

amadzlan said...

what, RM3692! haha, patutla kawan aku sorang pun ada bukak gerai burger. siang shoot video, malam dia jaga kedai burger :)

burger daging special satu!

amadzlan said...
This comment has been removed by the author.
sharel said...

kedai dia dekat 7 eleven ke? hehe baru bincang dengan member tadi, kebanyakkan bisnes burger yang laku mesti buka depan kedai 7 eleven..

twayblade said...

abg burger bawah blok aku kat shah alam ni siap perli kitorg lg "korg ni blaja tinggi2, gaji tak byk mana pun. tgk aku, jual burger je dpt 5 ribu sebulan".

haaa..jawab jgn tak jawab...

sharel said...

no good lah..dah lah tak blaja tinggi2, kaya, riak pulak tu!!?hehe

Setelah buat kira-kira ni, rasanya ada logic jugak 5 ribu tu..area student kan...

food business jugak yang kaya..patut aku ngaji masak-masak je dulu..

hafsha said...

owh kalo mcm tu.. we shud immediately stop our masters research ni sharel..i would be more than happy..hahaah
btw, knowledge is priceless..jd penjual beger pon kne bergaya.."abang jual beger tu masters holder tuu"!mest rmi nk beli beger sbb nk suruh bijak mcm abg jual beger tu!*wink*

gmah said...

eh bro..1 more contoh paling dekat our uncle man jambu la, bukan burger er hehe. satu hari 3hours je dia bukak stall he can get like 300 so yg lain pandai2 kire la er hee~

sharel said...

hafsha: i wish i could do that..anyway true true..dah la master holder,bijak, kacak pulak tu..hahah

gmut: haaaa betul2!! jambu pun gila buat duit! kat tepi tepian jalan ni siap buat franchise jual air jambu..jambu 99 laa..macam2..

hafsha said...

"kacak pulak tu."- err speechless

sharel said...

tengok..effect dia sampai speechless..kena buat jugaklah burger stall ni nampaknya..hehe

rumusannya, nak berjaya kaya, berniagalah..

Anonymous said...

mine a night get RM600 - RM700 ... :D , me sell burger too .