Wednesday, 28 October 2009

All by myself

video

This is the latest video of Umayr. This was taken on October 24th, 2009 at ‘55’- the day before I hit back Sungai Petani.

Daddy misses you so much la!

This is so hard... :(

Monday, 26 October 2009

So near, yet so far



That's life... :(

12 days to go..

Tuesday, 20 October 2009

Bittersweet (and Sour) Symphony


Sweet :)

1. We are going back to KL tomorrow!
2. Get to see abang before his 2 months training in China
3. Get to meet everyone (hopefully everyone) back home!
4. Umayr’s first ‘Balik Bandar’ trip!
5. Sepang MOTO GP Sunday!!!


Sour ;*

1. October 22 – attending UiTM’s design student critic session.
2. October 23 – attending our new model launching event at Holiday inn Glenmarie


Bitter :(

1. Will be leaving Izza and Umayr for 2 weeks in KL – until November 8th
2. Will be leaving Izza and Umayr for 2 weeks in KL – until November 8th
3. Will be leaving Izza and Umayr for 2 weeks in KL – until November 8th

Sunday, 18 October 2009

My Son is 1 month old!

Dear Umayr,

Sorry for not able to post this entry yesterday..I was so tired, in fact everyone 'K-O-ed' early last night.

Yesterday I was so excited about your month old that i took you out for a morning walk. The weather was terrific! Cool breeze, cloudy..best! Then we bumped into Unc. Zam, borak-borak sikit, then the other ahli mesyuarat tingkap (the neighbours - unc. Rassul and unc. Ahmad) joined the forum.

As promised, Daddy took everyone out to Pantai Merdeka for lunch. It was your first encounter with the sea breeze. Tidur je all the time! After that we went to G-Mart..recommended by Unc. Hasne..oklah..a bit crowded..if compare to Tesco and Giant, some of the items are quite cheap..if only they sell your susu and diaper...but yang bestnya this G-Mart trip, daddy get to dukung you all the time!! Dukung, bagi susu...bahagia! To kill the evening, we went to Parkson Taman Sejati. Parkson sale la..! luckily takde scale model Moto GP yang "Umayr suka" tu..kalau tidak Daddy dah belikan dah...for Umayr...hehe

Got back at 6..nenek mandikan..we had dinner, then you, mommy and I worked on your 1 month old birthday present:







As per today, i've yet to hang it up..tak jumpa lagi paku .InsyaAllah by tomorrow, it will be up in the TV room!..

The finished Product.

Title - Umayr 1 Month
Date - October 17 2009
Media - Poster colour on Canvas



p/s: Kepada sesiapa yang tengah pantang, janganlah keluar rumah macam kami..hehe

*update -Oct 19, 2009
The artwork is now up in the TV room!! Hoorray!




Update: 20/03/2011
Link:
Project Anas

Tuesday, 13 October 2009

BN kalah..

Aku harap lepas ni Barisan Nasional kalahlah di dalam semua pilihanraya yang akan datang. Kenapa? Kerana setiap kali BN menang, opposition akan cakap seperti yang tertera di bawah:

..Benar...mungkin rakyat terpilih...atau rakyat dipilihkan...kita tidak tahu tangan mana yang pangkah undi2 pos. - amin.

..Disamping itu penguasaan undi pos oleh BN juga telah menambah koleksi undi dan meninggalkan jauh undi calon PAS. Selepas ini kita nantikan,apakah BN terlalu kuat dikubu sendiri dalam pilihanraya akan datang tanpa adanya bantuan undi pos..

.. pihaknya akan terus menekankan agar sistem undi pos diperbaiki dan yakin ada perkara tidak kena dalam pilihan raya ini…

Daripada contoh-contoh statement yang dipetik dari website Harakah di atas, aku dapat simpulkan yang semua pilihan raya yang Barisan Nasional menang, adalah di atas sebab alteration jumlah undian melalui undian pos dan lain-lain lagi. Tiada satu pun rakyat di Malaysia ni yang memangkah parti BN di atas kejujuran hati memilih parti tersebut. Dan mesti ada unsur-unsur “perkara yang tidak kena” dalam semua kemenangan BN.

Tetapi, kalau pilihanraya dimenangi oleh opposition contohnya yang 7 pilihanraya yang lepas, semuanya itu adalah kemenangan jujur, bersih dan ikhlas. Tiada langsung undian yang mengelirukan hasil daripada undian pos. Kecuali pilihanraya yang mendapat margin kemenangan yang rendah.

Ini bermaksud, kalau BN kalah, mungkin tiadalah isu-isu “undian pelik” seperti pengundi hantu dan undian pos akan timbul. Oleh itu, saya sarankan, for the next election, kalah je lah BN..Menang pun sure orang cakap hang menang main tipu punya,,,

Kepada semua penyokong-penyokong tegar parti-parti politik, tak kira lah BN ke, Pas ke, PKR ke.. teruskanlah ke-Taksub-an korang tu...buatlah je lah apa yang kau rasa bagus untuk keamanan negara kita ni.."aiman tak kisah"

Monday, 12 October 2009

Bila Umayr menangis

Bila Umayr menangis, semua menggelabah. “Oh! sudah! Apa pulak yang dia nak ni??
So far, we have kind-of discovered an unwritten check list of efforts and actions to take in “resolving” this matter. But first, we have to identify and understand the cause of why Umayr menangis. Since Umayr masih tak boleh nak cakap (it would have made life a little bit easier if he could), this is only based on our tekaan and tanggapaan only.. orang tua-tua cakap, hypothetically..

1. Reason: Lapar

Action 1: Mommy breast feed.


Action 2: Menangis lagi? Daddy breast feed pulak..hehe Daddy akan menonjolkan bakat ala engineer F1 during pit stop..buat susu tepung suam sepantas Gaban bertukar dalam masa 0.2 saat!


Tak jadi jugak?

2. Reason: Nak didukung

Action1: Pegang kepala elok-elok, dukunglah sehingga tidur. Kalau lenguh, dukunglah ke bahu…boleh lah ‘burp’ sekali..


Action 2: Menangis lagi? Tukarlah teknik dukungan. Ni kenalah belajar. Kalau boleh sanggup habis duit minyak pi cari kedai buku nak tau “teknik Rusa minum” yang member-member dok cakap tu macam mana, takkan nak bersusah sikit study cara ‘mak-mak’ dukung anak tak boleh kot? Bak kata pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan…cewah


Tak juga jadi??

3. Reason:Sakit

Action1
: Check suhu badan. Kalau demam, pi klinik. (kena beli lah thermometer tu!)


Action 2: Ingat balik bila dia last poo poo. Kalau satu hari tak poo poo, sembelit lah kot..Kalau dulu poops kuning dan lembik, sekarang dah jadi keras pulak, something wrong lah tu kot. Susu tepung tak serasi..Pi klinik dengar Doc cakap apa dan tukarlah susu brand lain.


Tak ok lagi?

4.Reason: Mistikus
Cinta

Action1: Ni tanyalah orang yang pandai-pandai macam mana nak buat. MIL cakap, bacalah ayatul Qursi kat umbun-umbun dia. Mungkin tadi balik dari cycling naik gunung Jerai tak cuci muka, basuh tangan ka apa-apalah..kalau pi kat “doctor” kemenyan ni, “ada benda ikut”, katanya.. minta simpang lah ye..


Action 2: Suruh FIL dukung baby tu, dah ketuk-ketuklah pintu kayu rumah anda. Jikalau baby senyap, tukarkanlah nama anak anda kepada Ahmad Albab dan bawalah anak anda terus ke gua untuk bermain dengan anak jin. InsyaAllah..kayalah anda dengan harta pemberian jin tersebut…”..itu apa pulak? Haaa itu ana tahu itu! ana tahu itu.. itu Brandy…”


Ada lagi action lain yang perlu ana tahu?

Friday, 9 October 2009

http://umayrsharel.blogspot.com/

Work in Progress..

Month 1


http://umayrsharel.blogspot.com/

*update 18 October 2009

Month 1 - completed!
Month 2 - WIP

Wednesday, 7 October 2009

How's life? Okaaaaaaaaay!

Few days ago, we've figured out what Umayr wants to be when he’s grown up..



Kamen Rider!! We caught him practising the “Henshin” (transform) after his susu..
Apa-apa jela Umayr...as long as the pay is good...hehe



My routine with Umayr nowadays:

- Balik kerja, masuk rumah, pergi dapur, cuci muka & tangan, hug kiss and dukung Umayr.

- Umayr nangis, dukung-dukung, sumbat susu, burp, sumbat susu, burp..(tak selalu dia burp pun..muntaaaah..lap..tukar baju)

- Bau kureng, sediakan pelapik, air panas suam, kapas, pampers, minyak panas Amway, and baju/seluar jika perlu tukar. Tahan nafas, cuci Umayr's bum bum and boboy, tukar diaper.

- Sumbat susu lagi, burp, susu, burp sampai habis 3 ounce, tidurkan atas katil.

- 2 jam kemudian, buat susu, sumbat susu, burp, susu, burp..tidur

- 2 jam kemudian, izza's turn..

- 2 jam kemudian, buat susu, sumbat susu, burp, susu, burp..tidur

- mandi sambil basuh botol susu, sterilize bottles, pastikan air dalam flask and suam cukup..

- kiss wife and Umayr..pergi kerja..


It's all gooooood!

Monday, 5 October 2009

100 hari Kegersangan

Di kala suasana dingin hujan di pagi hari ini, teringat akan Abraham Maslow's Hierarchy of Needs yang dipelajari dalam class psychology of arts masa uni dulu:



Maslow’s hierarchy of needs is most often displayed as a pyramid, with lowest levels of the pyramid made up of the most basic needs and more complex needs are at the top of the pyramid. Needs at the bottom of the pyramid are basic physical requirements including the need for food, water, sleep and warmth. Once these lower-level needs have been met, people can move on to the next level of needs, which are for safety and security.



As people progress up the pyramid, needs become increasingly psychological and social. Soon, the need for love, friendship and intimacy become important. Further up the pyramid, the need for personal esteem and feelings of accomplishment become important.



Excerpt from:

http://psychology.about.com/od/theoriesofpersonality/a/hierarchyneeds.htm



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb
/6/60/Maslow%27s_Hierarchy_of_Needs.svg/800px-Maslow%27s_Hierarchy_of_Needs.svg.png

Sunday, 4 October 2009

Succesful Name Brands

"Macha, Milo kosong satu..".. or how bout this, "Macha, air cokelat kosong satu"


Do you realize how strong this name brand is? "Milo" pops out every minute especially at mamaks. Hebat! Ada tak orang mintak Ovaltine/VICO/Oligo Coco di kedai? I think one day the word MILO will be in the dictionaries.

MILO
my-lo/mi-lo - sejenis minuman berperisa cokelat.

Other successful brand names that I can think of are:

1. Colgate

2. Honda (in vietnam, every motorcycle they call Honda. If a Yamaha, they will call it Honda Yamaha..Suzuki? Honda Suzuki.


3. Rayban (in Utara, they call sun shades Rayban, ingat orang kampung tak tau brand ka?hehe


4. Pampers


5. Dettol

6. Maggi

7. Panadol (by Jay)

8. Kodak (by Belle)

9. Fab (by Kak Lynn)

10. Eye-mo (by Kak Lynn)

11.Tiger balm (by Kak Lynn)

12. Planta (by Kak Lynn)



Ada lagi tak?

Friday, 2 October 2009

So, macam mana rasanya jadi bapak orang?

So, macam mana rasanya jadi bapak orang?

Surprisingly I received this kind of question a lot. “so beb, macam mana? Jadi bapak orang dah ni…” I would answer, “best!”, “tak dapat tidur malam”, “dah expert buat susu..”, “dah kena kencing”.. From their looks, I know they were craving for a more emotional and juicy answers from me. Being an inexpressive person, it is hard for me to please everyone with my simple, straight-forward answers.

If you want to know how I feel? Interpret this:

1. Pagi-pagi malas nak pergi office. Prefer duduk di rumah tengok Umayr tidur.

2. Di office asyik teringat rumah. Constantly tengok jam dan mengeluh kenapa jam tu masih tak 5.15 lagi..


3. Sekarang balik awal and on the dot.


4. Sampai rumah dalam keadaan ceria, melihat wife dan Umayr di rumah.


5. Kena keluar rumah untuk hisap rokok


6. Kebelakangan ni tidur pukul 9:30 malam, bangun 3-4 kali in the wee hours buat susu.


7. Lebih berhati-hati dalam perbelanjaan – Susu RM36+ untuk 650g , pampers RM25-30+ tahan dalam seminggu lebih!


8. Pemanduan kereta pun lebih cermat apabila Izza and Umayr ada di dalam kereta.


9. Setakat ni, masih tidak kisah mengenai poops yang perlu dicuci.


10. Currently on ‘Umayr 365 Project’- Umayr’s first 365 days will be captured and celebrated in a photobook. Semoga berjayalah project ini..



-sekejap je dah 2 weeks of Umayr..