Tuesday, 13 October 2009

BN kalah..

Aku harap lepas ni Barisan Nasional kalahlah di dalam semua pilihanraya yang akan datang. Kenapa? Kerana setiap kali BN menang, opposition akan cakap seperti yang tertera di bawah:

..Benar...mungkin rakyat terpilih...atau rakyat dipilihkan...kita tidak tahu tangan mana yang pangkah undi2 pos. - amin.

..Disamping itu penguasaan undi pos oleh BN juga telah menambah koleksi undi dan meninggalkan jauh undi calon PAS. Selepas ini kita nantikan,apakah BN terlalu kuat dikubu sendiri dalam pilihanraya akan datang tanpa adanya bantuan undi pos..

.. pihaknya akan terus menekankan agar sistem undi pos diperbaiki dan yakin ada perkara tidak kena dalam pilihan raya ini…

Daripada contoh-contoh statement yang dipetik dari website Harakah di atas, aku dapat simpulkan yang semua pilihan raya yang Barisan Nasional menang, adalah di atas sebab alteration jumlah undian melalui undian pos dan lain-lain lagi. Tiada satu pun rakyat di Malaysia ni yang memangkah parti BN di atas kejujuran hati memilih parti tersebut. Dan mesti ada unsur-unsur “perkara yang tidak kena” dalam semua kemenangan BN.

Tetapi, kalau pilihanraya dimenangi oleh opposition contohnya yang 7 pilihanraya yang lepas, semuanya itu adalah kemenangan jujur, bersih dan ikhlas. Tiada langsung undian yang mengelirukan hasil daripada undian pos. Kecuali pilihanraya yang mendapat margin kemenangan yang rendah.

Ini bermaksud, kalau BN kalah, mungkin tiadalah isu-isu “undian pelik” seperti pengundi hantu dan undian pos akan timbul. Oleh itu, saya sarankan, for the next election, kalah je lah BN..Menang pun sure orang cakap hang menang main tipu punya,,,

Kepada semua penyokong-penyokong tegar parti-parti politik, tak kira lah BN ke, Pas ke, PKR ke.. teruskanlah ke-Taksub-an korang tu...buatlah je lah apa yang kau rasa bagus untuk keamanan negara kita ni.."aiman tak kisah"

2 comments:

amadzlan said...

mick, sorry my comment on postal vote will be a bit long :P

i have video proof that the BN government enticing the army (recently lah, the Bagan Pinang by election) into voting the BN by promising them brand new mosque, increase of allowances and stuff.

Zahid Hamidi (Min of Defence) said: "kita boleh beri tentera macam-macam, tapi kita kena tengok dulu macamana keputusan pilihanraya nanti. kalau tentera undi kita baru kita boleh bagi."

but opposition parties were never allowed to campaign among the postal voters especially in kem.

undi pos memang bukan sistem yang baik. i know because my family was part of that system. my mom cast her vote at home and then they will collect the ballot papers at home, it can easily be manipulated. and in my kem dulu for instance, the army officers know who their anak buah voted for (when vote is supposed to be secret), and if their anak buah voted for opposition they will be called in to explain why. their ballots under scrutiny by their commanding officers.

and another thing is they will issue "Form 2" or Identity Declaration Form" which is issued to postal voters together with ballot papers. Borang tu kena isi nama, IC and number borang undi. Kalau undi biasa mana ada? Election observers allege that this will allow askar/polis who vote for the opposition to be identified.

in Bagan Pinang recently, sebahagian besar daftar pengundi pos adalah tentera yang dah bersara, and again this can also be manipulated.

there were also cases of unreturned ballot papers - kes di Lumut dan Pangkor 1998, ada naval base, nearly 5,000 ballot papers from both seats combined were unreturned. GE12 banyak kes mcm ni di Sarawak. samada kes inefficient management or something more deliberate.

sepatutnya, undi pos hanyalah untuk orang2 yang berada di luar negara atau pegawai pilihanraya yang bertugas on polling day. army/police and their family should be considered as normal votes. i think the bigger problem is with the Election Commision/SPR actually.

but yeah, im not a fan of the opposition either, they will politicized every single they could. sebab Pakatan ada je menang banyak seats with undi pos during last GE.

sharel said...

Hmm..

In this case, to avoid any doubts or suspicions, they should revamp the system and make it more transparent. Casting votes from home is indeed not right! Not only because it can be easily manipulated, it is also not fair to others especially me yang benci kepada long queues and parking yang jauh especially during election day. Don’t forget the hot sun and also the trouble of waking up early; kononya to avoid “congestion” during the voting..So SPR, please take this “privilege” out from the system! Hey! even the YB-to-be has to brave the hot sun to vote at the polling station!

Whatever it is, I’m just so tired of Malaysian politics. Perhaps, a new political ideology might be the answer to end all this. Socialism ke , Anarchism ke heheh..

Duduk hutanlah macam ni…