Monday, 12 October 2009

Bila Umayr menangis

Bila Umayr menangis, semua menggelabah. “Oh! sudah! Apa pulak yang dia nak ni??
So far, we have kind-of discovered an unwritten check list of efforts and actions to take in “resolving” this matter. But first, we have to identify and understand the cause of why Umayr menangis. Since Umayr masih tak boleh nak cakap (it would have made life a little bit easier if he could), this is only based on our tekaan and tanggapaan only.. orang tua-tua cakap, hypothetically..

1. Reason: Lapar

Action 1: Mommy breast feed.


Action 2: Menangis lagi? Daddy breast feed pulak..hehe Daddy akan menonjolkan bakat ala engineer F1 during pit stop..buat susu tepung suam sepantas Gaban bertukar dalam masa 0.2 saat!


Tak jadi jugak?

2. Reason: Nak didukung

Action1: Pegang kepala elok-elok, dukunglah sehingga tidur. Kalau lenguh, dukunglah ke bahu…boleh lah ‘burp’ sekali..


Action 2: Menangis lagi? Tukarlah teknik dukungan. Ni kenalah belajar. Kalau boleh sanggup habis duit minyak pi cari kedai buku nak tau “teknik Rusa minum” yang member-member dok cakap tu macam mana, takkan nak bersusah sikit study cara ‘mak-mak’ dukung anak tak boleh kot? Bak kata pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan…cewah


Tak juga jadi??

3. Reason:Sakit

Action1
: Check suhu badan. Kalau demam, pi klinik. (kena beli lah thermometer tu!)


Action 2: Ingat balik bila dia last poo poo. Kalau satu hari tak poo poo, sembelit lah kot..Kalau dulu poops kuning dan lembik, sekarang dah jadi keras pulak, something wrong lah tu kot. Susu tepung tak serasi..Pi klinik dengar Doc cakap apa dan tukarlah susu brand lain.


Tak ok lagi?

4.Reason: Mistikus
Cinta

Action1: Ni tanyalah orang yang pandai-pandai macam mana nak buat. MIL cakap, bacalah ayatul Qursi kat umbun-umbun dia. Mungkin tadi balik dari cycling naik gunung Jerai tak cuci muka, basuh tangan ka apa-apalah..kalau pi kat “doctor” kemenyan ni, “ada benda ikut”, katanya.. minta simpang lah ye..


Action 2: Suruh FIL dukung baby tu, dah ketuk-ketuklah pintu kayu rumah anda. Jikalau baby senyap, tukarkanlah nama anak anda kepada Ahmad Albab dan bawalah anak anda terus ke gua untuk bermain dengan anak jin. InsyaAllah..kayalah anda dengan harta pemberian jin tersebut…”..itu apa pulak? Haaa itu ana tahu itu! ana tahu itu.. itu Brandy…”


Ada lagi action lain yang perlu ana tahu?

6 comments:

Jay Ismail said...

weh..hang tau dak 'rusa minum ' tu apa..? ni mesti hang tak baca kitab permata yang hilang yg aku bawak pi skola dulu masa form 2...ish ish ish..memang hilang teruih kitab tu kene rembat...

amadzlan said...

wtf permata yang hilang. hahaha!

dulu aku teka kenapa dia nangis melalui sound dia. because babies have different cries, bila dah dapat differentiate agak senanglah. nangis lapar lain, nangis mengantuk/letih lain, nangis sakit lain.

and check whether Umayr is colicky or not.

sharel said...

Jay: beb, gua ada buku tu la! dia termasuk dalam package kursus kahwin aku hari tu! heheh

belle: haha i looked up 'colicky' tadi..so far aku rasa Umayr belum sampai to that level lagi..for future, good to know that this 'extreme cries' ni normal..

http://children.webmd.com/tc/colic-overview

p/s: first time dalam hidup, aku gumbira gila bila orang poo poo! Umayr dari semalam tak poo poo, lepas pi doctor tadi, switch balik to the old susu + ubat doc..izza cakap berapa minit lepas tu,... kehangatan pooooosssssss pun keluar....priceless!

izza syahida said...

x dapat nak digambarkan tgk poops umayr kluar...pelik btul xcited tgk poops...hehehe

Jay Ismail said...

mak aih..gile pelik fetish korang...

dengki lak aku tgk korang citer pasai anak2 ni..

takpe mick...takpe..esok aku cari bini..aku kawen...aku nak join gak liga korang ni!!

sharel said...

yang: semoga Umayr poops dengan hebat lagi hari ni!!woo hoo!!

jay: mari2!!model banyak2 tu, sambar je!! hehe