Tuesday, 19 January 2010

Barbeque @ Our House

Last weekend we hosted a ‘Pot Luck Barbeque’ bersama penduduk-penduduk rumah De@lov@ ni. Initially the plan was untuk jiran-jiran terdekat ni je (about 4-5 family), but the word spread like wild fire and nearly 90% penduduk came -that’s about 100 people! As host, kita paling takut kalau makanan dan minuman tak cukup tapi Alhamdulillah, tak sangka peduduk-penduduk di sini sungguh generous! As I remember, below are some of the feasts we managed to gather.


The Thrill Grill
1. Ayam 10 ekor (potong 12, marinated )– BBQ
2. Udang Besar 5 kg (gossips – 1 kg = RM60!) – BBQ
3. Sausages (more than 2 packs) – BBQ
4. Jagung (with margarine, salt and pepper..?) – BBQ
5. Satay Ayam 400 sticks (grilled by expert)

The Buffet Galore
1. Kambing Golek seekor (Serious dude!!! Gossips – RM500+!!- catering)
2. Mee Hoon goreng – 1 big stainless Steele container
3. Keow Teow goreng – 2 mangkuk
4. Mee goreng – 2 mangkuk
5. Nasi Putih
6. Nuggets
7. Ice Cream – 2 packs
8. Kuih (lama tak tau nama) – 3 talam besar
9. Rojak buah 2 mangkuk
10. cup cakes
11. bubur asyura
12. keropok
13. cake – 2 kg

Other contributions:
1. Meja dan kerusi plastic (sewa dari Surau)
2. Tikar plastic anyam ( managed to cover the whole porch- sampai ke driveway)
3. Water heater (untuk orang-orang tua minum kopi)
4. Lampu kalimantang (so happen ada brader wireman tengah buat wiring)
5. Bekas air 2 ( satu sewa from surau)
6. A modified as griller (pinjam from kilang’s kelab sukan)
7. sate expert and his sate equipments
8. Aluminium Foil, charcoal
9. sharp knifes (for kambing), saddles and serving plates

Not bad huh? If you’re planning of hosting a get together something like this, there are few things that you need to consider and aware, which most of them I learned from the BBQ party.

1. Kids, kids, kids. With or without parents, don’t expect them to come and be seated quietly at a corner..Seriously dude!..Lock the rooms! Lock the rooms!! Imagine, not only they entered the master bedroom, melompat-lompat atas katil lagi!!Computer aku jangan cerita laaa..asyik nak main game je...lantas aku lock TV room tu..

2. Although you have sms and stressed out that it’s a ‘pot luck’ party hundreds of time, do expect ‘the special ones’ will come melenggang. Yes, memang makanan berlebih that night but have some common sense la. Bayangkan ada orang lain bersusah-susah masak dari pagi, even ada yang spent nearly thousand for the party and yet you can come and say “maaflah kami datang tak bawak apaa pun..”..how could you?? At first I have no problem with that, but bila dah lama tu, fikir balik orang-orang lain yang dah bersusah payah tu..kesian jugak..tak adil lah..so when you’re invited to a ‘pot luck’ party, don’t just think of the host, but also the others..a simple keropok or snacks pun dah cukup..


3. RSVP.. When you’re invited to a party and asked to RSVP, just do it la..apa yang susah sangat? “Yes, kami bertiga akan datang.” Or “No, minta maaf kami ada hal masa tu”..or “Maybe, mungkin ada hal but I’ll get back to you..”.Once in a while, try putting yourself into other people’s shoe. Host ni macam-macam nak kena fikir..makanan cukup tak, kerusi meja nak order, berapa banyak..semua tu costly..yes normally kita kena estimate lebih..tapi kalau dah lebih melampau-melampau kan ke rugi??


4. The rest are more of technical issues. Lampu di barbeque pit, tikar memang useful kalau buat konsep ‘santai’ macam haritu..ada kerusi meja pun, diaorang nak duduk makan atas tikar jugak..cups and pinggan kena lebih..setiap kali minum, mesti pakai cup baru..sampah kena selalu monitor..dah penuh, ganti lain..nak mudah letak banyak tong sampah..



Rumusannya, we had fun..objective met. Awal-awal nak rapatkan jiran terdekat, but in the end kami kenal jiran-jiran yang jauh jugak. Good thing jugak buat BBQ because at least ada ‘kerja’ nak buat instead of datang bawak makanan, makan and sembang..ada lah additional activity..

Harap-harap lepas ni relationship antara jiran akan lebih daripada ‘hi’ ’bye’ je..

Di antara 20 Amalan Murah Rezeki:

Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:
"Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya." (Riwayat Bukhari)

Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:
"Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya." (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas .a.)


Semoga diperkenankan niat baik ini…

5 comments:

amadzlan said...

100 people? ramai tu. BBQ paling besar aku buat pun maybe for less than 20 people. hehe. and siap ada kambing golek? yummmmm.

skrg ni aku tgh pening mcm mana nak buat bday party si suri, nak buat BBQ ke, buat kat rumah ke - rumah sempit pulak. probably buat piknik kot. tapi takut hujan pulak :P

sharel said...

tulaah! kambing golek yang tak tahan tu!!

Picnic sounds like a good idea!! Titiwangsa ke, Taman Tasik Perdana ke..or maybe Sunway Lagoon!! Boleh main air sekali!!

Buat pot luck laa..takdelah banyak sangat kena keluar cost..hehe

izza syahida said...

belle, picnic mcm idea yg best! try cari tempat yg if hujan ada tmpt berteduh..no nid 2 worry to kemaskn rumah yg dah tunggang-langgang..heheh

sharel said...

betul2!! penat jugak mengemas lepas tu..

amadzlan said...

haha, pernah piknik kat TTDI sebelum ni, tempat memang cantik dan best, ada tempat teduh, tapi banyak monyet. kalau makanan dibiarkan habis monyet kebas bawak lari :P