Thursday, 26 February 2009

An open letter to Zam Andrew Jefri




Hi Zam (or whatever name that you want it to be). Oh sorry!. Can I call you Zam? Or you prefer me to address you as Tengku since you’re Putera Jefri Al Bolkiah’s son? Uh..I’ll stick to Zam lah. By the way, how are you dude? I hope you are recovering from your “open-heart surgery” few days ago and continue to live and read my letter.

Dear Zam.

I envy you. Gosh, you have such a wonderful and exciting life! Never have I heard or known any person in this world as lucky, talented and as wealthy as you! Let me remind you of what a great life you’re having!

1. Damn you got the looks that melt every chicks within 30-meter radius!

2. You have royalty blood dude!! Brunei lagi!! And don’t forget your grandma is a Kedahan Royalty as well!..Yellow Blood dude..untouchable..

3. Do you know that you’re a brainy too?? Mechanical engineering lecturer at a university in Washington, USA! WTH? You must be one of the few brainiest anak orang Melayu! a Datukship should be coming your way in a few days! Or maybe a street shall be named after you..

4. You’re a talented, brilliant songwriter with a voice that could smash Conan the Barbarian down to tears doug! A mech. Engineering lecturer with a released singles..damn!!


Oh! Zam the great.

Beyond all your greatness, I do have some questions that I need to understand especially on your methods in living your love life. Some of your actions confused me.. but maybe I’m just a normal guy unlike you, a bright and sensitive guy with full of flairs. Here are the questions: Before that, first I would like to apologize because I have no experience in having a relationship through the internet. Please help me understand ya..

1. Why are you avoiding phone calls? Why text messaging, emails or YMs only?

2. Why are you avoiding webcams chatting? If I were your 6 months steady girlfriend, I would love to have webcam chats with you.

3. Since both of you have known each other for ages and now in a serious relationship, during your last trip back to Malaysia, why didn’t you take some initiative to go and meet your girlfriend? Or maybe give her a call? I’m sure the usage of your MAXIS number is much cheaper here compared to in the States.

4. Logical thinking, takkan couple tak berjumpa kot?

5. Why oh just why are you so mad about you girlfriend having lunch with her colleagues? And a couple of times you even threw a tantrum for going out with female colleagues. Why?

6. Why is that every time you guys bergaduh, mesti you sakit jantung?


Oh Zam.

I don’t know what you are trying to pull here. Do you know that you’re messing and ruining ones heart and feelings over here? Do you know that she cries at night, constantly in need to be comforted by family and friends because of your open-heart surgery fantasy? By the way, there are no such thing as “minor “ heart surgery, relatives tak boleh suka-suka nak terjah masuk hospital and perform surgery untuk sanak-saudara dia walaupun nenek sedara dia tu top surgeon and lastly, 3 hours je? Come on man? You can do better than that! Do some research please..Plus I don’t know that in ICU, they allow patients to log in their Friendster account?

Now, you’ve made her belief that you’re in a critical situation, and your “mom” is updating her by sms on your “condition”. I can guess that your fantasy is coming to an end. I know you’ve failed to get rid of her with your pregnant ex-girlfriend stories. Takut ke? But what worries me is that you blamed her for your “sakit jantung”. Why la dude? Kalau kau nak “mati” pun, “mati” sorang-sorang la!..why must you drag her into your hell hole sekali?

Dude, if all of your “bull-shits” are TRUE, be a man and proof it. Stop all the tall tales, show yourself and speak up like as if you have balls.

Ingat Tuhan please.

38 comments:

Jay Ismail said...

dude..this reminds me of si wan bulu budak department ko dulu...naik rxz...."cucu sultan pahang"...

did he mention that sultan pahang gave him a tzm after rxz dia rosak..? carburator masuk air katanya...?


hehehehe...

life agak ceria with people like this..theres always sumthin menggelikan hati untuk dijadikan bahan gelak..

anyway...gaya penulisan yg memberansangkan dan menyegarkan mata di pagi hari...

sharel said...

hahaha...aku ingat!! aku ingat!!! of all the bikes in the world, TZM jugak yang dia pilih!! tapi lu jgn main2 beb! dia ada ilmu bomoh orang oi..hehe

siap kata kat aku ni..kalau lu nak jadi otai (macam dia kot), lu kena minum kopi o limau panas. Baru otai!..mmm tak sabarnya nak order!

awal bangun bang? tak tidoq ka?

Jay Ismail said...

biasa la..mengadap wanita2 cantik di pagi hari..membuatkan aku amat passionate terhadap kerjaya aku..hahaha..weh..i got sum new shyt aku nak turun kat hang...balik kl roger2 aku..once in a lifetyme ni..org nak blaja ngan aku aku cas seribu seriban..ko nak ilmu bomoh bayek nya..meh jumpe aku....aku kasi nangis client2 ko....

sharel said...

waaaah tulaah! gua ada balik 2 kali minggu2 lepas but all very short trips!!InsyaAllaaah tuan! hamba tak sabar ingin berguru dengan tuan!!kasi client merauuung punyaaaaa!!!

ckay said...

aku pun nak gak tempias2 ilmu korang tu.. tompang sekaki bleh, huhuhu.. FYI, aku tunang this weekend (08.03.09), pastu insya'allah aku join main bola kat skool. kau turun tak mick?

sharel said...

waaaa apa hal tunang plak? dah kaya kahwin terus la beb!!! hehe..anyway congrats niggaaaa

syifa' said...
This comment has been removed by the author.
sharel said...

hI Syifa..
macam mana nak tau tu?

syifa' said...
This comment has been removed by the author.
gmah said...

omg..aku suke giler ar bace..
eh,i ade uncle kat new york mesti ramai link2 washington 2..NAK AKU TOLONG TANYE ADE KERABAT yg saket jantung 2??? owh,n brunei pn ade.br2 ni aku ade tgk gmbr my cousin brunei 2 ngan sultan brunei.mesti knal kn.nk aku tlg tanye ke bro.. ;)

sharel said...

hahaha suke kau gossip2, cerita2 panas macam ni ye..aku dah dapat jawapan dia!!

gmah said...

of coz la..ideal profession i journalist kot(quiz kat fb)
gossip2 mesti ler kne update hehhe
ni yg xsbar nk jumpe angah sok ni

akuyangtercari2 said...

huhu...this is cool dude! aku da lama da suspicious gle ngan mamat nih.btw,better u explain bout this guy in ur next post.coz this guy had SERIOUSLY got some issues! aku ade friendster die..but i bet he has more acc..
to miss syifa,kongsi la ngan kitorg ni..xkan ngan brader sharel je.this is big!
..or u're one of his girlfriends?

sharel said...

"..aku da lama da suspicious gle ngan MAMAT nih.."?

adakah dia seorang MAMAT? stay tuned people!.this chap will go down!

gmah said...

btul2..share wit us n biar sume tau kn bout dis "so called zam... wtf???? " cpt2 la smbung cite bro

nady said...

hehe..respek u la bro! bgs surat ni..but there's one thing bro sharel shud knw..(many things to be honest!) bout this "so-called miss informer".

ppl mcm "Zam Andrew" ni kat mane2 pun ade..
"aku ade friendster die..but i bet he has more acc.."
toksah teka,aku ada acc netlog dia.haha..aku conclude,"mamat" tu got probs :-?

"..or u're one of his girlfriends?" hmm..lebh kurang setaun stgah lpas kot..pnah tgk kat photobucket,ada gmbr pompuan iras2 miss syifa pastu ada gmbr zam nih..hurm..interestingzz!

p/s renung2kan dan slmat b'amal! ntah2 zam ni watak rekaan smata2,aku tgk cm plakon filipina ja.yah!

sharel said...

gmah:

tunggu-tunggu..gua tengah tracking dia pakai member aku dalam Maxis..tengah kumpul bukti!


hi nady..

sorry aku baca banyak kali your comment ni tapi aku still tak paham apa intention kau sebenarnya..

anyways this "zam" dah banyak merosakkan kehidupan orang, walaupun secara zahirnya dia tak buat apa2 lagi..tapi dia patut tahu yang Tuhan tu maha berkuasa, what goes around, comes around..balasan tetap akan diterimanya!

p/s: "..ada gmbr pompuan iras2 miss syifa.."? hmm?

nady said...

wohaa..sorry bro! aku sbrnya msh x sangka sgt2 yg ada post camni.tambah2 plak ada syifa kat sini.lagi terbelit2 apa yg aku nk bgtau..

camni,first of all,apa yg aku nk cite ni,x tau btul ke x,sume dr apa yg aku n kwn2 aku tgk..
aku ade netlog zam,kwn aku ade fs zam,kwn kitorang X plak kenal syifa(ms skolah katenye..xtaula).kwn ni td kenal zam gak.dr mane ntah xde plak tanye aritu..
pastu,X pesan,jgn dok caye sgt kat zam..dh byk sgt dh pompuan jatuh ati kat dia..dia pun layan je suma..mcm2 la ni X ni cite2,termasuklah kisah si syifa ni td...
turns out tht syifa was/is gf zam..n there's one lady,mcm de prob je dorg dua.rupenye psl zam ni la..berebut kot(x taula)
nak dipendekkan cte,syifa ni lebey kurang cam zam(bak kata X,xtau btul x..aku layan je..) thts y aku nk tau ape yg si syifa ni cte kat bro.kot2 die ubah cte ke..nak konfirm ngan cite X ni td..
hehe...looks can be deceiving bro..aku pun x caye sbb tgk syifa ni baek je..
tp tulah..manusia ni de mcm2.x mustahil gak.

p/s kalo syifa rs cite X tu x btul,jgn malu2 bg la komen utk bersihkan nama anda..aku xnak buat fitnah kat sni..

btw,bro kenal "zam" dari mane?

sharel said...

Hahaa..the story is getting more and more interesting! Ok Nady, sorry gua slow skit..
macam nilah..since i've heard Miss Syifa's version, apa kata you email your version pulak, so i as the middle person can compare and clear the air..bak kata omputeh, 'menjernihkan suasana'.. please email your version to ouruhm(at)hotmail.com..

gmah said...

woot woot..mmg btul makin menarik cite ni.ape2 pn ingat yg nun di atas sane yg melihat kt dibawah ni sebelum wat sesuatu yg xelok ye "so called zam" sementare DIA masih syg kat ko.

nady said...

hehehe..i knew this gonna be damn interesting! x sangka la wey..
ok bro! nntkan email kuuu

sharel said...

Gmah: suke lah tu..hehe

bring it on Nady!!!

syifa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
sharel said...

Alaaa Syifaaaa...aku baru je nak buat "Zam Revealed"..tapi kau dah buat dulu...

takpa..InsyaAllah, aku akan teruskan juga nanti..

Anonymous said...

well, i need to know the truth as well...

Anonymous said...

who r u nady? i've never heard ur name b4..he nvr mention abt u..r u 1 of his gf too?

nady said...

so that's the real deal.thx syifa for coming forward! "hapuskan zam"! sory if some i said not true(now i'm doubting x,later deal with x..sheesh!)

i'm not his gf anon(syifa?),but i hv a friend that know bout this "guy" punye story wit other girls(not sure if my friend pun trypikat ke terpercaya ke whtever).

let past bygone..now syifa kene move forward.don't let urself be fooled by guy unknown again okey?.

p/s aku terharu dgn cite syifa..
p/s sure u never heard of me,he don't know about "us".yep,it's actually Nady and friends..hehehe.we've been doin some research bout Zam n "his" pasts.

but nothing to worry syifa ;) u're clean now.

Anonymous said...

i'm not syifa...

Anonymous said...

hw can i contact ur fren, nady? --> ' i hv a friend that know bout this "guy" punye story wit other girls'

and what do u mean by "his past?"

nady said...

i leave this to bro ..let bro sharel settle this thing now..
i'm not going to gv contact anon..x nk pjgkn bende ni da.this thing already bcome complicatd thn it shud hv,so tunggu je la bro kate ape.

ciao.

gmah said...

ada jugak manusia prangai cm hanjing yer.. igt dlm drama je.
dia xda family ka yg jaga dia? family yg syg kat dia ka? kesian...
sedangkan haiwan pn ada yg sayang sesama mereka
anyways si filipino 2 xla kacak mana.kacak lg katak iflop aku kn bro kn.hehe
eh..eh..yg korg ni sure ka bkn si "zam" 2? kot2 zam-zam al kazam ka xnk ngaku plak,join cita ni plak kuikuiiukuikiukuikui...

sharel said...

manusia ni ada pelbagai jenis..yang baik, yang jahat.. tapi yang hanjing ni first time plak dengaq ni gmut..kiu kiu kui kui..

ani_buzz said...

Heelooo..... blogger!

Oops! I don't know if you all talked about same guy here as I kenal 'Zam Andrew' right?

I boleh bwah you guys attack him, I know where his hang out. Lelaki ni yang paling kedekut I kenal, coz of his sweet spoken, buat I berhadapan ngan mamat nih, I ajak keluar makan, I tak sangka mamat nih suruh I ambik dia kat Bukit Bintang, makan mee goreng kat restauran mamak, order masing-masing dan bayar sandiri, bila I hantar mamat nih balik kat Bukit bintang, then ask him 'call me when you reach home?' whoa! Zam Andrew suruh I topup his maxis numbor kalau I nak dia call dan sms I! Arggh!!! geramnya!!! Bodoh punya jantan! tak gentleman langsung! I pulak yang gentlewoman. huhuhu.....

sharel said...

"Zam"@ani_buzz, please don't bull shit us..only a desperate person will do such things..enough of your fantasies..go and get a life..don't tell me because nak ber'comment', baru nak register at blogger..CUKUPLAH DENGAN MANGSA-MANGSA LAIN YANG KAU NAK BODOHKAN..

nady said...

so stupid..fooling "his" own self..

Anonymous said...

beb, who's ani_buzz ni?

Anonymous said...

zam is here... "she" is one of u..

sharel said...

Dear all,

Tujuan aku post entry ini adalah kerana aku tak berpuas hati dengan seorang makhluk tuhan ni yang belum mendapat kesedaran( atau sengaja tak nak disedarkan) akan betapa besarnya dosa dia menipu orang terutama sekali member aku ni.

Anyway, to update, Alhamdulillah member aku dah berjaya move on dan melupakan makhluk yang tak berguna ni.

Baru-baru ini aku ada dapat few emails, bunyinya macam kes ini masih tak selesai. The story has become so twisted, at a point, i don't know which and whose story to believe, and i'm not sure who should i trust..in fact now, i don't care pun!

I would like to take this opportunity to say thank you for the feedbacks (although now i have doubts about all of it)also sorry if this entry has made any of your (except si dajal tu)life miserable.

Kepada yamg mencari pasangan tu, tolonglah jangan cari melalui internet. Tolong jangan gullible sangat.Kembalilah dengan cara traditional. Berhati-hatilah dengan si musang di luar sana.

Kepada yang hobinya berfantasi dan suka menipu orang, insaflah..what comes around, goes around..masa untuk kau menderita akan tiba..