Tuesday, 1 February 2011

DSLR trend

You know what? I don’t know why, tapi aku agak geli with this new dslr trend. Actually it’s not that new, I’ve been observing this for the past 2 years now.. and aku pun terikut-ikut juga, namun selepas tersedar, aku pun put a full stop and tukar plan.

The trend goes something like this (only applicable to new photographers)

  1. of course one must own a dslr. NIKON or CANON (no problem with this because those are good brands..why buy Sony? Uhuk!..)
  2. Upon owning a DSLR, must learn Photoshop (banyak gambar gelap dan blur)
  3. Lepas belajar Brightness Contrast, Crop, Text, Glow, buat logo. Semua pictures kena letak nama/logo SHAREL PHOTOGRAPHY / LENSA SHAREL ke. (bukan nama sebenar…)yang creative sikit tu letaklah logo bentuk simplified shutter..
  4. Lepas tu buat business card, SHAREL PHOTOGRAPHY, Juru foto perkahwinan anda… perkhidmatan mengambil dan mencuci gambar- RM350.00 sahaja….(syabas)
  5. 5. Gambar edit sampai muka tok wan yang 84 tahun tu lagi licin dari kulit pengantin..brightness contrast sampai muka penuh dengan noise..tak boleh jadi ni, Abang Lan Foto (admin+creator) D’FotoKahwinz forum kata kena beli flash gun. Lalu beli flash gun. Barulah teraaaang sikit dahi tu!
  6. Tengok gambar ShutterBoy87, cun gilaaaa di ambil gambar si Tompok, kucing jiran dia.. dia kata dia pakai 50mm1.2..BELI..
  7. LENSE-KillaPhotography’ ambil gambar wide angle masjid pulak..lepas tu ambil long shot background padi field menghijau….pergh…tak boleh jadi ni..BELI
  8. Dengar pulak Jutawan Gambar Kahwin Ipol Mang buka kedai kat New Zealand, “SHAREL PHOTOGRAPHY, Juru foto perkahwinan anda… perkhidmatan mengambil dan mencuci gambar- RM1500.00 sahaja….(up sikit lah)
  9. Kenapa gambar tak secantik gambar OTAI-FOTO78? Mungkin sebab dia pakai Hasselblad kot? BELI! Baru cantik angle dan colour-colour tu nanti….


  • Rumusannya, trend dia sekarang, kalau beli DSLR je, mesti kena ambil upah ambil gambar kahwin.
  • Gambar tak cantik adalah di atas faktor lens dan camera.

Nothing wrong…tak salah pun depa tu…a paid hobby..cool apa? Tapi la ni banyak sangat dah orang ambil gambar kahwin ni..dan menganggu market. Ntahla?..geli lah mak...

2 comments:

Jay Ismail said...

nak jadi photog wedding boleh..takdemasalah...tapi nak charge tu kasi la patut nya harga..jangan main kill market..tu yg hangin tu..nak beli apa lens ke apa..beli la..bukan aku kesah pon...janji market jgn kacau...


but mick..seriously..ko suke crack me up with ur post la..really made my day..hahahaha..

sharel said...

haha..betul-betul-betul... tapi aku pun tau tahu kenapa aku ni sensitive sangat..period kot?(haha)..gambar-gambar pun dah stereotype..asal gambar kahwin, kena duduk tengah2 bendang, paddy hijau gila, pengantin pose jari bentuk love, done done masuk muka depan majalah pengantin..aduh

yang beratnya customer kat luar tu suka macam tu, in fact few approached me and requested for that..man..