Tuesday, 17 November 2009

Umayr is 2! (months)



1. Today Umayr is 2 months old!! Umayr dah mula pandai buat-buat bunyi mulut, mengarah orang dengan tangisan (especially bila minta didukung), menangis sesungguh-sungguhnya bila nak susu dan memberi senyuman yang tak sengaja. Today is also his second day with Makcik Bada (the babysitter) and he will be getting his second immunisation jab later tonight. On the 365 Umayr project, Alhamdulillah I still managed to update it daily despite his 2 weeks trip in KL. Check out his daily “transition” here:
http://umayrsharel.blogspot.com/

2. This week alone, I had two ‘I should have helped..’ moment.

First, motorcycle accident, the rider was still lying on the road and I didn’t stop and help him. Actually what bothers me so much was, the night before, after watching an episode of ‘Caught in the Act’ on AXN where they showed a clip of how ignorance can people be when it comes to a ‘hit and run’ situation. I dengan poyonya vowed to help if I faced with such condition. Kebetulan jadi pulak! and I froze. Terkedu bila real accident terjadi depan kita. Tuhan je tahu betapa menyesalnya aku rasa semasa drive ke kerja lepas tu.

Secondly, pagi tadi, also while I’m on the way to work, nampaklah si bapa ni tengah sorong motor dia bersama dua anaknya yang lengkap beruniform sekolah rendah. Aku boleh bagi senyuman je kat bapa dia. Berapa saat lepas tu baru terfikir, “laaa kenapa aku tak offer tolong hantarkan anak dia ke sekolah je?”..and again, sepanjang perjalanan ke office tu, rasa menyesal tak sudah!

The feeling is like rejecting a pot full of gold. Bonus yang dah ada depan mata, kita main buang je. Imagine, betapa besarnya pahala kalau kita boleh tolong orang? Kalau tak fikir pasal pahala dosa pun, just imagine kenikmatan perasaan di hati bila kita berjaya menolong orang?? Ruginya.What if this kind of situation happens to you? For instance, we just met with an accident yang parah gila.. of course kita nak orang tolong kita kan?! I believe in ‘ Do Unto Others as You Would Have Them Do Unto You’. Kebaikkan dibalas dengan kebaikkan..kejahatan dibalas dengan kejahatan..ignorance dibalas dengan ignorance.

10 comments:

izza syahida said...

its ok hubby..blum rezeki nak tolong..mebe next time..

umayr already 2 (months) n 5.71kg!!
=D ngee...

sharel said...

yeaaah! lupa plak nak habaq,,, Umayr is 5.71 kg!!!!

beso doh anok aboh ni..

Marliza Radzi said...

Umayr sangat comel!

sharel said...

thanks!:)

Anonymous said...

Muka Izza betoi..

sharel said...

awai lagiiiii...hehe

Tootee said...

Aloo Papa,

Umayr muka cam ibu dia la..

hai sedih juga baca segman tak tolong orang ni.

sharel said...

awai lagi..soon dia tukar sehancem daddy dia laaa..hehehe

tulah..konsep bagi "cekodok" ke jiran sebelah pun dah lama tak dipraktikkan..hai, bye, kerja, balik, tutup pintu..

izza syahida said...

hehe..yeay!! muka mummy..sabar ye dady..tunggu umayr besar pulak k..

sharel said...

yelaaa....