Sunday, 3 August 2008

Masihkah kau ingat?

1. Masihkah kau ingat?

Kalau kata jumpa pukul 5 dekat Kotaraya, pukul 5 tepat lah ada kat tangga main entrance tu. That time, at least kena keluar tunggu bas at 3pm, 3:30 – 4 pm baru bus mai,. stop Lebuh Ampang..jalan to Kota Raya...Time management

Sekarang?
Bila kata jumpa pukul 5, pukul 5 baru keluar dari rumah. Sms “ondaway!”

2. Masihkah kau ingat?

Our main means of transport were Bus Mini, Bus Len Seng dan Sri Jaya..Kalau dari Seri Gombak tu, 14, 41 boleh pergi sampai Lot 10.. Len Seng no. 196 ka 169 boleh pi sampai Lebuh Ampang.. We were so “bus wise”..Nak pi jamming kat SS2 PJ, from hostel jalan ke Bangkok Bank, naik Intrakota to PJ..dengan gitar di belakang dan band members dengar Walkman cassette recorder..

Sekarang?
Aiyooo jam teruk laah,..parking mahal laa..mana nak parking ni? Bus? Pabenda RapidKL tu?

3. Masihkah kau ingat?

Dulu jenuh beli battery AA untuk walkman..cool skit beli rechargable battery..long lasting katanya. Kalau ada CD walkman tu dah kira besaq rahmatla tu..jalan-jalan boleh hidung tinggi..battery makan kuat pulak..Kalau kata jamming, pakai recordable-walkman. Ada jack untuk microphone kecik..jamming punya jamming, tak sedar cassette side A dah habis la.. battery habis la..

Sekarang?
Cassette? Apaa tu? MP3 lah bro!!!MP3 player pulak besaq semut ja..kalau sorok kat belakang telinga pun orang tak sedaq..gegendang je bergegaq..tak pun Bluetooth je earphone to handphone walkman tu..Jamming? Unlimited bro..1GB punya mp3 player boleh record hang jamming sampai muntah hijau.

4. Masihkah kau ingat?

Kita kaya dengan Uniphone Card yang pelbagai warna dan grafik..30 ringgit la, 50 ringgit la..buat penuh wallet macam credit card. Takpun phone card kecik from Telekom..apa ntah nama dia tu. Takde card, pi kedai tukar syiling..beratur di pondok telephone untuk menelefon rumah orang. Haaa masa tu macam2 lah skill curi line yang dipelajari..tekan butang tu dan ni lah..dengar tone 2 kali la..macam jadi je..time emergency, phone booth plak rosak..boring je

Sekarang?
Hi..Wat pe 2? ”..sms sent!..(message received tone!) Where r u? I dah tggu lm ni?”..sms sent!.. (message received tone!)..ondaway!..sms sent!..

or

(message received tone!)..“ 1 missed call”..- “ Hello Bro! Hang miskol aku tadi ka?...

5. Masihkah kau ingat?

JejakaSempoi82 : /join #kampung

JejakaSempoi82 : a/s/l plz
LynCutez: 15/f/KL
LynCutez: u?
JejakaSempoi82 : 15/m/KL
JejakaSempoi82 : @~ @~

“JejakaSempoi82 has been kicked out from #kampung by M@cHObOy”

M@cHObOy: Eat that!
LynCutez: hi M@cHObOy!
LynCutez: a/s/l plz

Sekarang?
Uhm.. not sure how they chat nowadays..pretty much the same i guess..but no more MiRC kot..messenggers lah kan..with webcam, phone conversation-skype and such..oh and Forums..semua berlagak pandai...penuh dengan informasi..cis..


6. Masih kah kau ingat?

Sewa tape kat kedai video cina kedai-kedai bawah tu. Belek katalog photosatat yang hampir lunyai, “ Aunty! Never Ending Story ada?..”.. “ itu apa nombor?”..”uhm...A369..”..”sikijap haa....ada” Beli tape kat Petaling Street. Member plak bawak tape haru biru ke school..jenuh sorok masa ada spot check! Cover video tape pulak jadi pencil box..Then the VCD era...kalau tengok vcd kat rumah..siapa paling dekat dengan player, kena tukar side B ...so baringla jauh-jauh

Sekarang?
Actually after Video tape is Laser Disc. Compressed to VCD, DVD and latest Blue Ray DVD.
Somewhere in the middle of that, AVI and MPEG rules. Then came DIVX and MP4. Takpayah sewa dah. Bluetooth je 3GP tu...heheh

7. Masih kah kau ingat?

Siapa computer dia ram 128MB tu kira dia “ king” la! Harddisk 8GB boleh isi anak2 anjing 2 colony..Price for 128MB sd ram was RM260 at Imbi Plaza. Few years before that was the Floppy era. Nak install game ada 18 floppy disk.. “ Please insert floopy disk B”..and so on..
My primary school era pulak main video game monitor hitam hijau-macam the Matrix tu..Frogger, Wheels of Fortune, Hangman etc. Diskette 3.5” besaq gila punya..

Sekarang
Harddisk 1000GB..pun tak cukup nak simpan MP3. Ram 4GB. 1GB DDR RM70 pun boleh dapat. Graphic card sampai 2, LCD monitor sampai 4, USB flash disk pun dah sampai 8GB..tu cucuk USB je dah boleh isi 2 colony anak2 anjing..

8. Masih kah kau ingat?

Main teng teng kat belakang sekolah? Musim konda kondi, gasing, batang ice cream, guli, senapang ceri, kad yang koyak2 jadi kecik lepas tu main tepuk2 tu, layang-layang ultraman tersangkut kat cable elektrik, tengok dan join budak pompuan main “zero point” , batu seremban dan galah panjang..kutip 5 biji tutup botol kat kedai india..baju melayu putih penuh dengan chop bola tennis wilson..then came the MicroGenius era. Sadly i don’t have one, but always melepak rumah my fortunate friends yang berjaya memujuk bapak dia beli tu..Cartridge 799 in 1..2000 in 1..oh during that time also ada Game and Watch..Donkey Kong, then came TETRIS. Kat bus stop, shopping complex time Raya, semua orang main Tetris. 7 in 1 , 50 in 1, 9000 in 1 la..

Sekarang?
PSP? Oooh..gorgeous!! Nintendo 64? Ooooh! Playstation 3? OOOOooh gorgeous! Gimme gimme..gimme..padang? whats that?

9. Masih kah kau ingat?

Nasi Lemak ada sambal, kacang and ikan bilis goreng, timun and telur potong setengah – 50 sen
Roti Canai – 50 sen
Teh-0 panas – 50 sen
Tiket bus mini – 50 sen
RM 50 boleh tahan sebulan

Sekarang?
Nasi Lemak (besar cawan kecik) ada sambal, timun – RM1.20
Roti Canai – 80 sen
Teh-0 panas – RM1
Tiket bus – no idea
RM 50 boleh tahan 3 jam


10. Masih kah kau ingat?
Life was so simple back then. Morning to school, petang mengaji,main kat padang, dinner, tidur.Every day ada pocket money..

Sekarang?
Bills bills bills,credit cards, house loans, car loans, politics, office politics, house maintenance, car maintenanace, groceries, petrol, weight issues, insurance, bla bla bla bla

9 comments:

Jay Ismail said...

life beb...life....

izza syahida said...

awat seram gile gambar topeng tu..uhuhu..

sharel said...

Jay: well, they say "life's a bitch.."

Wife: Tu topeng lawak jepun la..mana ada seram..tengok bulu hidung dia terkeluar tu

AM said...

comel sungguh entri ini

sharel said...

sungguh comel lagi life kita pada masa dulu.. sungguh innocent..

izza syahida said...

seram la by...sumthg is wrong wit that topeng!!

sharel said...

is it the bulu idung? heheh

izza syahida said...

uhuhu..xtau la..

sharel said...

kudi..HEHE