Thursday, 24 November 2011

Why can’t we be friends?

Dear Indons,

Kenapa anda semua sungguh sensitive bila kami panggil ‘Indon’? kami ambil nama ‘Indon’ dari nama negara anda =INDONesia. Sama seperti jenama anda INDO mee. Kenapa anda tidak protes pula penggunaan nama itu?

Semasa SEAGAMES 2011, kenapa anda melayan kami dengan buruk sekali? Kamu tidak menghormati langsung bendera kami, lagu negara kami, Raja, pemain, officials serta wartawan kami? Pemain bola kami terpaksa mengharungi puluh ribuan cercaan, kata-kata kesat, balingan batu dan botol. Atas dasar keselamatan, mereka terpaksa pulang menaiki kenderaan berperisai. Begitukah cara kamu melayan tetamu? Patutkah seorang tetamu yang bertandang ke rumah anda berperasaan takut? Bagaimana jikalau orang lain berbuat begitu kepada kamu? Pijak, ludah dan bakar bendera, baling najis ke kediaman duta.

Para Indon sekalian,

Sesetengah daripada kamu telah diperalatkan oleh sebilangan kecil pemimpin anda yang korup. Atas dasar sokongan politik dan keuntungan peribadi, ideologi membenci Malaysia ini telah mereka tanam kepada diri anda. Fikirlah. Apa yang kamu dapat daripada membenci kami?

Kita berjiran. Kita serumpun. Kita seagama.

2 comments:

amadzlan said...

atok nenek aku datang Malaya naik bot from Indon! segolongan je yang macam tu, puak2 fanatik (ke majoriti?). most of my friends from Indonesia sungguh tak macam tu.

aku ada baca baru2 ni, kenapa Malaysia menang during the sea games final. sebab banyak sangat negative energy dikeluarkan oleh penyokong2 Indonesia kat stadium and the whole country - law of attraction. and orang2 malaysia pulak golongan yang teraniaya, jadi doa dimakbulkan tuhan. haha

sharel said...

haha i like that! sungguh teraniaya kita sehingga dimakbulkan doa..