Monday, 30 May 2011

Karut Supernova

Kalau dulu 6:45 am aku dah keluar rumah dan sampai di office lebih kurang 7:19 am, tapi sekarang average 7:00 am baru keluar dan sampai around 7:38 – 7:45am.

Kalau dulu bangkit, bersemangat, bersiap-siap ke kerja tapi kini cukuplah liat nak mandi pagi dan bersiap ke kerja.

Adakah aku kena sindrom generasi Y? Aku tergolong dalam Gen Y dan diaorang kata Gen Ys ni suka switch jobs, cepat bosan dan suka melompat-lompat untuk kenaikkan gaji yang cepat. Yela Gen Gadgets ni bukannya boleh duduk diam tengok gadget-gadget terbaru. Go ask ‘LiNa’ Jobstreet..my guess, majority of JS account holders are Gen Ys..

Tapi this ‘Malas’ feeling is not the same as the time when I was with Modenas dulu. Lagi terasa during my rounds of morning kiss routine. Sungguh berat nak tinggalkan diaorang ni. Dan idea ni selalu bermain dalam otak aku:

Kan best kalau aku boleh duduk rumah je tapi gaji and benefits aku dapat setiap bulan? Haha dream on! Masa nilah aku terfikir benda-benda ‘kalau’ dalam otak ni;’kalaulah’ aku ni kerabat di raja, goyang kaki dapat elaun dari kerajaan..,’kalaulah’ aku ni berbinkan orang macam Warren Buffet, setiap hari duduk rumah, nak apa tunjuk je..bila bosan, jet set dengan anak-anak tengok Shrek 4D dekat universal Studio, lepas tu buat sand castles dekat Hanauma Bay, petang, kutip batu sungai dekat colombia untuk water feature depan rumah, balik dinner pula dekat padang jawa. Ish..takpun “kalaulah” aku ada time machine, intercept idea mark zuckerberg, lepas tu duduk rumah, main angry bird sambil berbantalkan kepulan-kepulan USD100s dan minum ice lemon tea beraiskan ketulan emas dan permata..

Back to the real world,. Macam mana pula kalau aku jadi house-dad? Maknanya aku duduk rumah jaga anak dan kemas-kemas apa yang patut while izza busts her butt to make ends meet? Hahah just like the penguins in Happy Feet. Husbands jaga telur, para isteri cari ikan. Haha distracted by the phrase “husbands jaga telur..”! ok ok.. bunyi macam senang je duduk rumah ni.. ramai orang kata duduk rumah pun susah juga..
Kebaikkan duduk rumah ni, less politics, less mengumpat dan kutuk boss serta complain mamat ni or minah tu tak tahu buat kerja. In-fact bukan less pun, takde langsung!

Anyway, rumusannya di sini,( lama jugak aku fikir nak rumuskan apa ni)..uhmmm ntahlah. Maybe I should find ways of bringing work back to the house so I can be around my family more. Berhenti kerja and ikut sunnah nabi, business! Actually I’ve put lot of thinking on this and even do business simulations using Diner Dash. I hope confidence aku akan meninggi setelah aku dapat melepasi level 9 nanti! Insya Allah..

7 comments:

Jay Ismail said...

mick...ko creative..u can do it!

Anonymous said...

hahahahah... lawak2. xpe2, kerja for the sake of ur 3 angels.
-gmah-

sharel said...

jay: hahah tq tq! but teloq tak cukup besaq la beb..hehe

gmut: that is the motivation pun.. kalau tak selamat dah aku sambung berselimut!

Jay Ismail said...

hang kene buat business simulations pakai burger shop plaks....

sharel said...

Ramly Dash!!

amadzlan said...

struggling with this everyday too :) aku pernah freelancing for a few months after i quit my old job, but it was hard because dah takde fix salary, kena rajin cari job etc etc. maybe it's me kot, so nak tak nak kena start kerja full time balik.

what i usually do to beat this gen y blues, set realistic goals/mission that you can meet. bila dah dapat buat satu, it will give you a sense of satisfaction and increase your level of happiness. tak kisah la apa pun, learn a new language, buat PJJ, pergi umrah, go backpacking or learn to surf. at least kita ada achieve or motivation to do something outside of workscope.

aku try untuk cuba ada life lain selain kerja. ada new set of friends, interesting hobbies etc. jgn hambakan sangat diri pada kerja kot, so that kita tak miserable sangat. and of course bila dah ada free time with family tu, try and do something interesting together instead of hujung minggu duk pegi shopping malls etc.

my two cents :)

sharel said...

worth more than 2 cents dey! totally agree..yang buat aku lebh terasa maybe because Izza works on Sunday. bayangkan aku ada sabtu je untuk family day!

maybe aku menopause awal laah..

p/s: belajar surf macam menarik!