Thursday, 16 December 2010

Merapu Kerapu

Fuuh! Fuuh! (tiup sawang)
Apa di atas?(what’s up?) Macam-macam berlaku dan macam-macam nak bercerita.

Reunited.. Yes..the family is finally back at home! Yeay! Perjalanan kami sungguh jauh sekali! Kebetulan aku dihantar ke KL for KLIMS 2010 dan survey (seremban & Melaka) last week.. ‘adventure’ aku bermula begini:

  • Jumaat 3/12 – Selepas kerja, bertolak ke KL dengan Ard & family . Aku turun di layby Simpang Pulai, 30 minutes, Izza, Umayr and PIL jemput aku ke Pusat Latihan UitM Kg. Gajah..tempat depa bermastautin dah dekat 2 minggu tu..masa tu dah near midnight..so Umayr ku tidur di dakapan..

  • Sabtu 4/12 – Izza sambung kursus, kami ke bandaraya Teluk Intan sebab ada mamat ni tak pernah tengok menara condong. “Happening” jugak lah Teluk Intan tu..ada giant, the store..hmm..and menara condong..diaorang cukup bangga dengan construction blunder tu..
  • Sunday 5/12 – Selepas training Izza selesai, kami bertolak balik ke KL. Layan 150-160..sat je sampai KL..hehe

  • Monday 6/12 – Mulanya ‘kerja’ di KLIMS 2010. Overall, compared to previous KLIMS (06),KLIMS 2010 tak menarik langsung! Maybe because DRB tak participate, ke mana main player 2 roda, Yamaha, Honda dan Suzuki?? Nasib baik ada Proton and Perodua yang macam bersungguh-sungguh nak display their Styling might. Aku cukup tertarik dengan exhibition Proton, bukan 5 pahlawan tu (well styling is a subjective matter..ada orang suka, ada yang tidak..as for me, erm..nothing to shout about, good effort though). Proton punya layout dan details di showcase menunjukkan yang mereka ni berpengalaman dalam motor show..tak sia-sia Proton melaburkan duit kepada staff dia ‘jalan-jalan’ satu dunia. On “concept” vehicle, hmmmm..berat ke Perodua’s Bezza la beb. On Styling, bagi aku yang ada pengalaman sedikit ‘berjalan-jalan’ jugak ni, aku rasa kalau diletakkan bersebelahan dengan concept cars lain.. Bezza dalam kategori normal..biasa-biasa je..ni bukan negative comment, like I said earlier, Styling ni subjective.. perlu dipuji akan kesungguhan team Perodua dan finishing nampaknya macam mantap! However , Alza oren concept yang belakang tu, finishing dia out! Nampak sangat macam bukan hasil kerja team yang sama. Anyway, all this is a healthy trend for our local automotive industry. Baby baru lahir mana boleh terus berlari atau meng-Parkour..kena merangkak dulu.. pedulikan apa kata rakyat-rakyat yang tak pernah jemu mengutuk produk sendiri..teruskan penggunaan budget-budget syarikat atas nama research & design..semoga kami di sini, di beri peluang sebegitu juga..

  • Tuesday 7/12 till Thursday 9/12 – aku di KL, Seremban & Melaka. Sepatutnya kena pi JB jugak..nasib baik tak jadi..this is part of my ‘Semenanjung Tour’ in the name of research..maybe next week kena pergi east-coast pulak..(hopefully tak kena la..)

  • Friday 10/12 – Balik ke SP with PIL, Eni (Izza’s sis), Afrina and the 3 months old Alif Danish. Singgah Ipoh for a wedding. Arrived home around 5pm.

  • Saturday 11/12 – Hatyai baby!! Note to self: Never enter Hatyai on a Saturday, “bonus”, during school holidays! Stuck 2 hours lining up at the Thai immigration..dah la dimestikan bayar rasuah 10 baht per passport..kalau systematic takpelah jugak!! Passport control kaunter lain, vehicle kaunter lain..bengap betul.. line panjang berbelit-belit ada pulak kutu yang tak pandai nak beratur! Boleh gaduh kalau main potong-potong line ni! Pukul 3, baru bertolak ke Hatyai. Despite the immigration officer cakap hotel di Hatyai penuh, Alhamdulillah we managed to get 2 rooms in the heart of Hatyai. Budget hotel, Laem Thong hotel. Good enough for me. Our room only cost us RM47, theirs, RM80+, besar sikit, double bed. Why splurge on a room yang kita pakai sekejap je? Location..penting…malls, market and muslim restaurant within beberapa langkah je..sungguh convenient.

  • Sunday 11/12 - Lepas breakfast, atuk and nenek spoiled Umayr with a battery powered mini bike. Lepas tu check-out, and drove to Big C. Big C is a hypermarket, something like Tesco. Tapi yang bestnya Big C di Hatyai ni, muslim ramai. Even signage dia pun ada tulisan jawi tapi bahasa melayu. Senang nak makan. Around 3 pm (thai), bertolak ke border. Another 2 hours spent at the stupid immigration. Kali ni, tak nak bayar rasuah sebab service macam celake. Tapi at the end of the stampings, dia yang mintak pulak! Apa punya corrupt lah officer depa ni! Masuk ikut padang besar,even passport control in Bangkok takde pun mintak duit..Sampai rumah around 9, selepas melantak dinner macam orang yang 2 tahun survive on ubi kayu je.The in-laws are still here, balik probably on Saturday. Menunggu kereta yang kena top overhaul di Balu.
  • This Friday kena ambil cuti. Ada masters presentation. Dah berapa malam memberatkan eye bag. Seriously kalau ada rezeki, aku nak masuk treatment menghilangkan eye bag seperti mana Khir Toyo buat dulu. Terus tampak muda mamat tu..
  • Managed to catch the whole 2nd half of Malaysia vs. Vietnam. Players kita memang teruk in handling bola. Receiving, attacking, passing..fail! Vietnam played better, but luckily their finishing out! The 2 balls advantage might help, jangan Vietnam buat magic, belasah Malaysia kaw kaw sudah!
Rumusannya Tuan-tuan dan puan-puan, dengan kembalinya family di sisi, hidup ku kembali normal. Keluar 6:45am, balik 6pm+. Pulang melayan Umayr dengan telatah nakal dan comelnya serta Izza yang sentiasa di sisi, sentiasa sabar melayan kepala otak aku yang tak betul ni - sebagai sandaran untuk aku membuang topeng macho singa yang berjam-jam dipakai untuk kembali menjadi semanja anak kucing. Hahahaha

Cukuplah merapu kerapu aku untuk hari ini..kembali ke kerja..





2 comments:

AzizMostafa said...

Even signage dia pun ada tulisan jawi tapi bahasa melayu.
-
Saya berharap semua signage di Malaysia ada tulisan jawi

sharel said...

second that!