Wednesday, 30 June 2010

Hello World..

Lamanya tak update..Lately i've been busy with my Masters..busy, tapi hasil takde..adoi!..susahnya nak juggle kerja dengan education ni..Target to finish it by end of this year.Doakanlah supaya ia habis on time dan dengan jayanya..Amiiin..

1. Father's Day
Haritu aku nak sangat buat entry on Father's day..tapi apakan daya.. anyway, this year I celebrated my first ever Father's Day! Izza dah bagi hadiah awal.in fact tu untuk 3 tahun punya Father's day! hehe additional to that, Izza hadiahkan her delicious home cooked kai fan for lunch! Nak cairkan aku ni senang je..DIY.. masak ke, hand made crafts ke etc.. aku cukup hargai masa, kepayahan dan peluh orang yang berusaha 'menghasilkan' hadiah untuk orang lain.. Thanks Yang! But first, what is Father's Day without the child..ada anak baru layak untuk celebrate Father's day..(berjuta-juta 'anak' yang 'dilepaskan' especially pada malam afdhal tu tak kira ye...heheh). Of course Umayr is too young to understand about Father's Day..anyway Son, although at times it's kinda hard when you always prefer mom over me especially masa nak tidur and makan..i blame myself for that because i know i've not been as attentive like mom..if only i have a ' milk chest'..hmmm..i will try my very best to be the 'bestest' dad in the world for you..please remember, i will always love you son...

2. Mengawan
Cuti sekolah yang lepas memang musim mengawan yang ganas sekali..Ramai betul yang mengawan especially kawan-kawan yang terdekat ni.. Kat ofis je dah 4-5 orang, VI pun nearly 4-5 orang..tanya member-member dan jiran, average one weekend kena attend 7-8 kenduri!! Memang ganas..Nanti kita tengok birth rate on March/April 2011..rakyat Malaysia bertambah gila-gila punya! Disebalik member-member bahagia dengan jari masih berinai, seorang member aku pula problem dalam marriage dia. Same age, now separated, tengah file nusyuz..although he is my friend, i don't have the rights to judge and aku pun baru dengar sebelah pihak je..but i what i can conclude from this case, campur tangan ibu bapa. Yes kita memang sayang parents kita tapi kalau boleh lah, lepas kahwin tu, pindahlah ke rumah lain. Banyak keruntuhan rumah tangga berlaku kerana campur tangan ibubapa. Bukan nak kata parents kita tak bagus, kita bagi contohla ye..Si mak ni dah jaga kita 30 tahun..disikatnya rambut, suap makan..semua dengan penuh kasih sayang bak menatang minyak yang penuh...sekali datang pulak perempuan ni (menantu lah) nak take over kerja dia..dahlah baru kahwin, baru belajar nak tune hidup dari single life ke dunia berumahtangga..si ibu ni dah set satu standard yang tinggi..put high expectations on si menantu yang baru sebulan duduk sebumbung ni ..perit telinga lah bini kita ni!..dia dahlah nak panggil mak kita ni "mak" pun gagap-gagap lagi, dah kena pot pet..yang si laki ni pulak serba salah..takkan nak sound mak sendiri?..kena sumpah jadi batu pulak..takkan nak sound bini yang bergetah ni? nanti malam kena layan tidur tepi pasu bunga pulak..To be safe from this dilemmas, pergilah sewa rumah..build your solid family foundation first..yes, kau dah couple 14 tahun .sekolah rendah dah timbul cinta murni ni..bila kahwin ni lain..kau kahwin bukan dengan dia je, dengan family, sedara mara, member dan kucing-kucing dia sekali..

3. World Cup
Kenapa orang gelak bila aku cakap aku tak langgan Astro sports package? Perlukah semua orang, especially lelaki melanggan sports package? Adakah tidak meminati sukan membuatkan anda bukan 'lelaki' sejati? Adakah prefer tidur awal daripada bercekang mata pukul 2 pagi menonton bola membuatkan anda bukan 'lelaki'? Kenapa semua lelaki di Malaysia ni mesti suka menonton bola sepak? What's wrong with subscribing to only education and entertainment package? Pelik tapi tulah..setiap kali aku cakap aku tak subscribe sports, mesti depa gelak dan mengutuk. I enjoy sports..i like football but not to the extent of loving it..if i were to subscribe to sports, it will be because of MotoGP..but Rossi crashed during training and have now missed few races already..what is MOTOGP without Rossi??? Impossible to get his 10th World Champ crown this year..next year maybe.. anyway back to World Cup..I have my eyes on the Argentines for the finals..in the same time the Germans are quite strong too! hmmm..according to a source, they predicted Brazil and Germany to hit the finals..as always..i love the underdogs..so for the coming quarts, Go Ghana!!

4. Worklife
Pejam celik dah genap 5 tahun aku jadi Automotive Designer ni. Bunyi macam gah je, Automotive Designer..sorry to say, that title doesn't mean anything to the company. I don't get that feel of respect and appreciation towards designers yang berusaha untuk memenuhi kehendak nafsu serakah customer(nafsu kehendak), subjective issues ( cantik dan buruk adalah subjective..ikut taste masing-masing) intuitions, qualitative methods..ingat senang ke? bila kita travel, adalah suara sumbang kata buang duit company..bila keluar design yang dia kata tak cantik, kata tak cukup exposure..kita nak cari exposure, dia tak bagi..bila bagi, bagi tak ikhlas pulak..ingat exposure tu boleh dapat macam beli di 7 Eleven ke? "Encik, saya nak Design Exposure 2 kotak please.." How do you count exposure? how do you count experience? adakah dengan kerja lebih lama, dia boleh hasilkan idea lagi bagus?? tak semestinya si 10 tahun lebih skill dan lagi ber-idea daripada yang 4 tahun? Tuan, in general..design bukan datang dari buku. Design datang dari langit dan 'surat-surat Design' dari langit ni hanya sampai kepada orang-orang tertentu sahaja..Tolonglah faham dan hargai mereka ini..

5. Izza and Umayr akan kembali ke pangkuan malam ni...tak sabarnya!!




2 comments:

twayblade said...

reading your points 3 & 4 was like api yg tgh menyambar2 nih. skali masuk point 5, terus kena siram ngn air. sejuk jer rasa.

babies cure the ailing hearts. hehe. or more like your loved ones cure the ailing heart. hmmm.

sharel said...

they are my strength and motivation.."how do i live without 'them'....?" hehe tak boleh nak bayangkan..