Friday, 6 February 2009

Braving the First-Trimester


(ehem! check out my new 50mm F1.7)

Sejak Izza ber “Um” ni, banyaklah petua-petua dan tips yang kami dapat from family and friends especially on braving the First-trimester. For your information, the First-trimester period is where all the major body organs and systems of the fetus are forming and this is a very critical period where most miscarriages occur during this time. To know more, just click here.

Here I have compiled all the tips and petuas I’ve received. Some maybe true, some are quite outrageous… you do the judgment. Anyway in medical, our doctor said there is no pantang-larang, but she said also there is no harm in dengar nasihat orang-orang tua dan yang berpengalaman.

So tanpa melengahkan masa lagi.."Hey girls...hey boys.. superstar Djs..Here we goooo...!"

1. Ramai cakap jangan makan makanan yang “tajam”. Contohnya Nenas, tebu, lime etc.

2. Ramai cakap jangan makan Raw food..Contohnya Sushi, sate dan barbeques (sometimes ada part yang tak masak)

3. Somebody said jangan makan kepala ikan – nanti anak tu otak lembab

4. Z cakap dari awal ni makan kismis – bagi otak dia cerdas

5. Ibu mertua ku suruh amalkan Surah Maryam (Juz ke 19)

6. Kak Ipar dulu amalkan Yaasiin setiap malam – results: easy birth

7. Ramai and doc cakap no caffeine, alcohol, carbonated drinks and my cigarette.

8. M dan A cakap kurangkan naik tangga dan membawa kereta.

9. M cakap juga jangan naik motor.

10. R dan M cakap jangan kuat-kuat semasa menjalankan “tanggung jawab” sebagai seorang
suami.

11. Y cakap pula jangan menjalankan “tanggung jawab” itu, Nanti Um lemas. (this one is totally not valid..dan kami beramai-ramai telah mengutuk Y, although he said he read it somewhere..)

12. Ada orang cakap jangan banyak makan kicap. Nanti Um hitam…hmmm?

13. Kakak Ipar cakap drink lots of milk and soy beans

14. Ramai cakap masa ni mulut tu jangan celupar, jangan mengutuk2..nanti Um inherit

15. Orang tua-tua cakap tak boleh pergi mengail ikan.

16. Ramai cakap don’t simply take any medicine. There is a special ubat for preggies..

17. Ramai cakap jangan sekali-kali jatuh.

18. Ada orang cakap masa ni selalulah tengok gambar orang-orang yang cantik dan handsome.
InsyaAllah (siap ada InsyaAllah tu!..) Um akan jadi se lawa orang-orang di gambar tu..

19. MT cakap jangan makan makanan yang sejuk-sejuk

20. Tips from email forwards: Do lots of mathematical exercise, eat fruits and keep a healthy living.

21. B messaged pulak – “good luck in dealing with her pregnancy hormones”..hmmm

22. Sungguh ramai cakap don't get too excited during the First-Trimester. R even told me not to buy any baby stuff. Tunggu sampai 6-7 months.

Doakan kami melepasinya dengan tenang tanpa apa-apa rintangan ya..InsyaAllah


Anymore tips?

8 comments:

Marliza Radzi said...

doa banyak2. sebab after all, in the end, Allah jua yang tentukan semuanya.

trust me. I know. huhu.

Marliza Radzi said...

50 mm lense? suka! mahu!

sharel said...

Thank you..tips yang bagush..

sony's 50 mm F1.4 mahal sangat..so got myself a used km50mm F1.7 instead..heheh terima kasih kepada penjual-penjual di Internet..

Jay Ismail said...

minum soya bean ngan makan donut..nanti anak gebu gebu dan bulat2 dan putih putih..ni mak aku cakap..akak aku putih gebu lawa...aku ni lain skit..dia banyak makan mee kicap kot..hahahaha

Jay Ismail said...

50mm..uhuk uhuk...a900...a900....

kata jay sambil bersiul siul riang...

sharel said...

hahaha,,soya bean dengan donut!..jenuh nak kurus balik lepas tu!!haha dulu selalu makan mee hokien kot!


uhuk...a900..uhuk.uhuk..jugak..

izza syahida said...

emm...donut...big apple!! yummy!! by?

sharel said...

OH SUDAH! mana pulak aku nak mencari Big Apple dekat gurun ni!!! isssssh..