Wednesday, 11 February 2009

The Adventure of Buku Merah



Last Sunday we went to Hospital Sungai Petani to get Izza her 'Buku Merah'. This book is very famous and everyone i know seems to know about this 'Buku Merah'. "Ahad ni aku nak pi hospital la.."oh! ambik buku Merah ye?" or "Hang dah ambik 'buku merah' dah?"..I bet JK Rowling pun jealous dengan buku ni.

We didn't know that we have to register at a Klinik Kesihatan je..anyway the next appointment akan ke sana.

Sesampai di Hospital lama sungai Petani..

1) Registration of Buku Merah. Secara tidak langsungnya nurse itu telah menjadi salah seorang extras dalam filem Sejarah Hidup Kami. Pertama kali juga kami telah menggunakan alamat rumah baru!

2) Next step, Ukur berat dan tinggi.

3) Next, blood test. Wife cukup takut dengan jarum but luckily the Nurse cukup berpengelaman

4) Ujian Air Kencing. Di sini boleh nampak..Lagi besar perut, lagi "experienced" lah dia.. semua macam dah terror.tak payah instruction, masing-masing dah faham..drop buku, ambik cup, masuk tandas, drop cup at counter.

5) Waiting process..surprisingly that day not as long as we've expected..average 10-15 minutes of waiting in between checkpoints..

6) Medical check up by Nurse berpangkat. Few general questions were asked here (tarikh last period, medical history etc.) Acid Folic were given by Nurse berpangkat here.

7) PSP is indeed a good compinion during the waiting process. Higly recommended

8) Last stage - final say of the day by the MD. Sempat tanya what can or cannot eat and jawapan yang sama. semua boleh makan. Even nenas pun boleh..tapi tak boleh banyak. But like other doctors said, tak salah pun kalau ikut pantang larang orang tua-tua..sometimes ada kebenarannya..The MD sempat strike a pose lepas mintak kebenaran nak ambik gambar.."ini first time ni orang buat macam ni.." aku cakap.."ni sejarah Doc.."

12 comments:

ila nursalida said...

i'm your silent reader..
tahniah..tahniah..tahniah..
jaga diri 'dia' bebaik..still living apart kah?

sharel said...

Greetings Ila, my silent reader! hehe

Thank you thank you!..Alhamdulillah the wife sudah "kembali" ke pangkuan suaminya..Life semakin ceria dan exciting with these new experiences yang akan kami tempuhi bersama in 2009!

Semoga Ila juga..uhm..menjaga diri sendiri/suami/anak dengan baik2 juga ya..

Marliza Radzi said...

"PSP is indeed a good compinion during the waiting process. Higly recommended" --- my Husband would certainly agree to that. dia ke mana-mana pun nak bawak PSP tau!

sharel said...

hehehe..masa ni lah kita menghargai para-para isteri yang menggunakan handbag yang besar..

Marliza Radzi said...

itulah! menyampah! haha.

sharel said...

heheh...alaaa bukannya berat pun..

izza syahida said...

x berat? berat la..tu x termasuk kunci, cap dan sebagainya..hehehe

sharel said...

kalau berat pun, orang kata, berat "Cinta" je..InsyaAllah dapat pahala yang...hehe

ckay said...

haha.. congratz.. hope its a boy.. future victorian.. vi clap 3..! 4..!.
take care izza

sharel said...

Thank you!! kalau girl pun, form 6 la..hehe

gmah said...

amboi...bukan main jauh lagi skolah smpi vi ye hahha..

sharel said...

oh mestiii..InsyaAllah jadi tradition keluarga...cewaaah!